Грейпфрут и ябълка - най- добрият избор при диабет

Последна промяна на 18 юни 2019 в 19:44 661 0

Що е диабет
Инсулинът вкарва гликозата в клетките и тя изгаря там. Така се получава енергия за всички жизнени процеси в организма. Липсата на инсулин или намалената му ефективност водят до намалена енергия. При диабет тип 1 организмът не произвежда достатъчно инсулин. При диабет тип 2 количеството инсулин е достатъчно, но той не е ефективен.

Движение
Повечето възрастни с диабет 1 и 2 трябва да имат поне 150 минути седмично, което прави 20 минути на ден умерена до интензивна физическа натовареност. Ако работим на бюро, на всеки половин час трябва да се пораздвижим, съветва специалистът ендокринолог проф. д-р Анна-Мария Борисова.

Пийте вода
Често хората забравят да пият вода, а тя е задължителна за нормалното функциониране на организма.

Храненето
Постигането и поддържането на нормално тегло е ключово като профилактика да не развием диабет, както и при настъпило заболяване. Разумно е да сервираме храната в десертни чинии, за да намаляваме количеството и, съветва проф. Борисова.
Препоръчва се диетата да е богата на храни с фибри, защото те пречат на гликозата да се усвои. В това отношение много подходящи са ябълките и грейпфрутът.
Проф. Борисова съветва още възрастните хора да не пренебрегват месото. С възрастта мускулните клетки намаляват. Редовно трябва да си набавяме разнообразни белтъци с храната – да хапваме месо, мляко, сирене, яйце, както и растителни – банан, бобови, авокадо, защото белтъците в тях са различни. За съхраняване на мускулните клетки има три важни неща – месо, витамин Д и движение.

Нов интернет сайт събира на едно място всичко за диабета
На първия за България информационен сайт за заболяването – диабет.бг, можете да откриете полезна и професионално достоверна информация за диабета, примерни менюта за балансирано хранене, двигателни режими, как се изписва инсулин, какво се полага на пациентите по здравна каса и др. Сайтът е създаден от биофармацевтичната компания АстраЗенека България в партньорство с Българска асоциация „Диабет“, която е пълноправен член на Международната диабетна федерация.