Характерните за сезона заболявания


Болест : грип, простуда

Последна промяна на 05 January 2024 в 21:24 97 0

Метеорологичните особености на сезона: висока влажност на въздуха, ниско барометрично налягане, образуването на мъгли, термичният дискомфорт с ниски температури – ни обещават развитие на доста въздушно капкови инфекции, на грип. Може да се очаква всичко това да активира белодробни заболявания и да предизвика нови (бронхити, пневмонии) и свързаните с тях опасности за сърдечната дейност.


Нашият народ отдава голямо значение на

Простудата
Понятието простудни заболявания в медицинската наука не е определено точно. В практиката то се употребява широко, като най-често се имат в предвид острите възпалителни заболявания на дихателните пътища.

Простудата всъщност не е болест. Тя е подготвителен момент, искра, която запалва огъня на болестта. Как се простудяваме? Това не става трудно. Обикновено като стоим продължително време на течение, ако оставаме непреоблечени, а с изпотени долни дрехи, ако ходим с мокри крака във влажни и мъгливи студени дни, когато носим през зимата тънко долно бельо, пием студена вода след изморяване и т. н.

Днес е установено, че острите простудни възпалителни заболявания на горните дихателни пътища се причиняват всъщност от най-различни микроорганизми – бактерии и вируси. Те се предават лесно от човек на човек при разговор, кашляне и кихане. Медицинската наука приема, че простудата играе само непряка роля при тях. Тя отслабва защитните сили на организма и микроорганизмите, които дотогава са живели като невидими сапрофти (т.е. безвредни) в носа, гърлото, сливиците и т. н., започват бурно да се размножават и предизвикват болестен процес. Интересно е да се знае, че по-рядко страдат от простудни заболявания работниците в селското стопанство в строителството, които са се приспособили в определена степен към температурните промени.

Как да се предпазим от простуда? Отговорът е съвсем кратък – чрез закаляване. Профилактиката на простудните заболявания се постига и посредством спазването на обикновен хигиенен режим. Той е особено наложителен в детските заведения, откъдето често започват епидемиите. За целта не бива да се забравя, че системното почистване и проветряване на помещенията, особено спалните, както и облъчването с ултравиолетови лъчи са мощен предпазен фактор. Много е важно болните деца да си остават у дома.
За предпазване на производствените колективи също трябва да знаем, че голяма роля играе и тук санитарно-хигиенните мероприятия. В работните помещения да се поддържа подходяща температура, влажност и движение на въздуха. Необходимо е да се полагат грижи за индивидуалната защита на работещите чрез снабдяване със специални работни дрехи, обувки чорапи, ръкавици и др. Особено внимание е необходимо за отопляване и специално застилане на студените подове. Важна роля играе и осигуряването на топли напитки: чай и кафе.

Грипът
Днес от грип боледуват повече хора, отколкото от всички останали инфекциозни заболявания. Названието грип води началото си от френския глагол agripper – обхващам. Известно е, че грипът е остро инфекциозно заболяване. То се предава по въздушно-капков път, разпространява се бързо и получава епидемичен и даже пандемичен характер. Съпровожда се с токсични и възпалителни симптоми. Често дава усложнения, предимно от страна на дихателната и сърдечно-съдовата системи.
Вирусният произход на грипа е ясен. Първоначално се откриват два причинителя – вирус А и вирус В, а по-късно и вирус С и вирус Д. Една от най-характерните черти на грипния вирус е неговата изменчивост, във връзка с което непрекъснато възникват нови негови варианти, които преодоляват създадената по-рано защитна реакция на организма.

Зимни алергии

Кои са най-разпространените?
- На първо място са алергиите, причинени от дребните паразити – акари. Те живеят в дюшеците, матраците и постелъчното бельо. Предизвикват алергични прояви у чувствителните към този вид дразнители хора.
- Мухълът – гъбичките, които се размножават в тъмните, влажни и топли места в жилището – килери, сервизни помещения, а понякога и в стаите.
- Домашните любимци. Алергията се предизвиква от протеина, който се съдържа в мъртвите им кожни клетки, в урината и слюнката.
- Парфюми и аромати.

Как да се предпазим?
Отстраняване на всички килими и предмети, от които се образува плесен. Използвайте специалните препарати против мухъл. Влагата у дома не бива да превишава 50%. Веднъж седмично изпирайте постелното бельо в гореща вода. За матраците, одеялата и възглавниците използвайте противоалергични калъфи.

Ако има болен в къщи

Неусложнените случаи се лекуват у дома, но затова не трябва да се допускат при болни деца и стари хора. Добре е болният да лежи в отделна стая. Една от най-важните хигиенни мерки е осигуряването на чист въздух при редовно проветряване на стаята 3-4 пъти дневно за около 10-15 минути. В помещението трябва да се прави и редовно влажно почистване. Изварявайте и след това изпирайте носните кърпи и кърпите за лице на болния, а приборите за ядене накисвайте в специалните дезинфекционни разтвори (или по старому в 1% белина). Близкият, който се грижи за болния (желателно е това да бъде едно и също лице), да носи маска, която да закрива устата и носа му.
В началото на заболяването не забравяйте изпитаните стари средства: потапяне на краката в гореща вода, разтриване на тялото с камфоров или лавандулов спирт, вендузи или сгряващ компрес на гърлото.
Тъй като най-често простудните заболявания започват с кашлица, трябва да се познават няколко безвредни способа за нейното лечение.

Суха кашлица
● При т. нар. суха кашлица в домашни условия може да се прилага пиене или гаргара с топла вода, в която е разтворен натриев бикарбонат (сода за хляб).
- Препоръчва се още приемането на топло мляко и чай.
- Полезни народни средства са още т. нар. гръден чай, приготвен като запарка от ружа, липов или бъзов цвят, ленено семе и салеп.
- Освен това в домашна обстановка се прилагат инхалации със запарка от лайка или бъзов цвят, или с 2% разтвор от натриев бикарбонат.

Влажна кашлица
● В случаи, когато кашлицата е влажна и отделянето на храчки е трудно, трябва да се прилагат средства по лекарско предписание.

Температура
При болни с висока температура се прави сгряващ компрес с вода и оцет с температурата на стаята, и се пие горещ чай и парацетамол.

Синапени лапи
Добро средство е прилагането на синапено семе под формата на лапи. Те се приготвят в зависимост от възрастта на болния. При деца над 5 години се взема по равни части обикновено и синапено брашно (една лъжица от едното и една лъжица от другото), а при възрастни се смесват две лъжици синапено брашно и една обикновено. При деца под 5 години се използват две лъжици обикновено и една лъжица синапено брашно. От сместа се приготвя кашица, която се разстила на кърпа от тензух. Компресът се слага на гърба и гърдите на болния, като се държи там до първото зачервяване на кожата (Внимание при деца!). При случаи на по-тежки форми или възникнали усложнения трябва незабавно да се търси лекарска помощ.

Храната
През студените месеци нуждата на организма от витамин А и от неговите провитамини – каротин, се повишава. Като правило необходимият каротин се набавя от оранжерийните сортове домати, краставици, моркови, спанак, коприва, а също и от замразени или консервирани плодове и зеленчуци. Обърнете внимание, че при варене и пържене на продуктите загубата на витамин А е около 10 на сто, а при сушене на плодовете и зеленчуците каротинът се разрушава.

Установено е също така, че при 50% от населението през зимата се създават възможности за възникване на недоимък от витамин С. При нашите географски условия главен него доставчик през зимата са киселото зеле, картофите, шипките, червените пиперки и особено лютеницата, хрянът и магданозът.
Зимните условия повлияват неблагоприятно всички съставки на храната. Солите, които са особено важни за децата, намаляват своето процентно съдържание – калцият с 30%, фосфорът с 58 на сто. Недостигът на витамини и соли през зимата затрудняват използването и на белтъците. Ето защо се налага увеличаване консумацията на лесно усвоими белтъци. Добре е да си ги набавим чрез фасул, леща, соя и грах.

Източникът на енергия също търпи изменения през зимата. През този сезон за подрастващите е необходимо две трети от мазнините да бъдат от животински произход, при активната възраст тази нужда се свежда до една втора, а при старите хора – една трета. За тях най-подходящи са мазнините от растителен произход, като слънчогледово олио, зехтин, рапично, царевично, соево масло.

По отношение на въглехидратите се налага ограничаване. Установено е, че те трябва да бъдат от порядъка на 45-50 на сто. За да се избегне затлъстяване и свързаните с него вредни последствия, стремете се през зимата на вашата трапеза да има хляб, варива, картофи, сушени плодове и зеленчуци, а по-малко да бъдат сладкишите, сладката, конфитюрите.