Херпес


Болест : херпес

Последна промяна на 14 ноември 2018 в 10:44 4164 0

Силното слънце провокира херпес
Силното лятно слънце е най-големия провокатор за появата на летния херпес. Това е инфекция, причинена от микроорганизъм, наречен херпес симплекс и е различен от вирусите, причиняващи грипа. Не всеки страда от този вирус и не на всеки му излизат херпеси, но се случва на всеки пети човек да го получи поне веднъж в годината. А страдащите могат да имат от 2 до 10 атаки годишно. Една част от страдащите могат да го преодолеят след 2 до 4 години на силно избиване на херпеса, защото тялото с времето се научава да потиска вируса. Но това се случва, ако имунната система успее да се справи с тази не лека задача.

Причини за появата на херпес
Не всеки човек хваща херпесен вирус. У някои, в които прониква, остава в спящо състояние с месеци или с години, докато нещо не го провокира – например грип, настинка, отслабване на имунните защитни сили. Може да се появи в следствие на стрес или друга форма на душевно напрежение – например след скандал с партньора. Типични причинители на херпеса са силните ултравиолетови лъчи или различни болести. Много жени получават херпес и преди менструация. Полезно е да се научат различни техники против стрес – например йога, автогенна тренировка. Възможна причина може да бъде промяна на климата, хормонални изменения при менструация и бременност, или в следствие на взимане на лекарства, потискащи имунитета.

Какво провокира инфекцията?
Най-често това се случва в ранна детска възраст, когато инфекцията се пренася например чрез целувка от заразен човек. Тогава вирусът не се забелязва и не води веднага до заболяване. Но остава в тялото през целия живот. Вирусът се предава през кожата, преминава през нервните влакна, които я инервират, и се скрива в нервния възел, докато по някакъв повод не се активира отново. Настанява се най-често в нервните възли в областта на лицето, откъдето по всяко време може да се активира. До неговата поява под формата на мехурчета може да се стигне години след първата инфекция. А течността в мехурчетата е пълна с вируси на херпеса, които могат лесно да се разпространят в тялото.

Как се разпространява инфекцията?
Тъй като течността, изпълваща мехурчетата, съдържат милиони вируси на херпеса, те могат лесно да пренесат инфекцията по други части на кожата или на други хора. Ако разтъркате очите си, след като сте пипали херпеса си, може да предизвикате инфекция на окото. А вирусната инфекция на херпеса може да доведе до разраняване и възпаления на роговицата с тежки последствия по-късно. Затова избягвайте да целувате партньора си, ако той или вие имате херпес. Оралният секс с партньор с активен херпес може да доведе до генитална херпесна инфекция.

Активиране на инфекцията

Усещате, че ви избива херпес – кожата пари, опъната е, сърби. Страдащите разпознават четири етапа от неговата симптоматика:
- Първи етап: поява на сърбеж, който съобщава, че ще се появи херпесът. Кожата сърби и пари. Този момент е най-подходящ да се третира с лекарства за външна намеса.
- Втори етап: поява на мехурчета. След появата на малка подутина постепенно тя се разраства и се образуват мехурчета – единични или на група. Те са много болезнени.
- Етап на спукване на мехурчетата: От опит хората знаят, че този етап е най-болезненият и най-неприятният. Мехурчетата се сливат и образуват голяма рана, пълна с течност. Тъкмо през този етап вирусът може да се предава много лесно.
- Етап на образуване на коричка – мехурчетата започват да изсъхват и да заздравяват. Образува се кора. Неприятен момент, през който най-често децата я пипат с пръсти или я чоплят. Ако се разчопли, коричката може болезнено да се напука, да се разкърви и да се инфектира отново на съседни места. Тогава раната става още по-голяма.

Какво може повторно да активира херпеса?
Основни провокатори са грипните инфекции, менструацията, емоционалният стрес, ярката слънчева светлина, стомашно-чревните разстройства, изтощеност и изчерпване на силите, менопаузата, физическо натоварване с отваряне на рани, върху които може да попадне херпесният вирус, потиснатост и понижен душевен статус. Често херпесът се появява като вторичен ефект от основно заболяване или като последица на някое от тях.

Предпазване от херпес
Преди всичко – добра хигиена! Изследвания показват, че жените по-често се разболяват от този вирус. А най-често засегнати са хората до 55-годишна възраст, особено ако са подложени на постоянен стрес и напрежение. Тъкмо тези рискови групи би трябвало да спазват основни правила за предпазване и ефикасно лечение.
- Измивайте ръцете си преди и след третиране на херпеса за избягване на влошаване или прехвърляне на инфекцията на друг.
- Усетите ли, че ви избива херпес, веднага нанесете на мястото крем, който потиска вируса (препоръчан от лекар или фармацевт). Това ще помогне мехурчетата да не се разпространят.
- Преустановете мазането, когато сърбежът отмине.
- Имате ли вече мехурчета, ще облекчите болките, като ги изсушите и изстудите с крем от цинков сулфат или паста за зъби. Червилото и гримът не са вредни за херпеса.
- Избягвайте да пукате мехурите или чоплите коричката. Защото можете да инфектирате пръстите си с вируса и да пренесете инфекцията към други микроорганизми.
- Често ли имате херпес? Ако например ви избива херпес винаги преди цикъл лекарят може да ви предпише успокояващи вируса лекарства. След около 6 месеца тялото може и да се справя само и без таблетки срещу този вирус.
- Не използвайте общи прибори за хранене и пиене по време на атака, за да ограничите инфекцията.
- Не използвайте едни и същи хавлии и кърпи с други хора.

Силна имунна система!
Най-добрата защита срещу херпеса е приемането на разнообразна и богата на витамини храна, която да захранва и укрепва защитните ви сили.