Хирургът д-р Ален Петров: Що е то озонотерапия

Последна промяна на 14 February 2024 в 21:49 1228 0

Доктор Ален Петров завършва медицина през 2006 г., през 2012 г. придобива специалност Хирургия и от 2017 г. се сдобива с образователна и научна степен Доктор по медицина. Главен асистент е по хирургия в МФ на Тракийски университет, работи като хирург в УМБАЛ „Проф. Киркович“ и в МЦ „HBO“ - Стара Загора. За връзка с него: GSM 0887824024 и мейл dr.delon81@gmail.com

- Какво представлява озонотерапията и на кой може да помогне?

- Аз съм хирург и правя операции, при които със скалпел режа кожа, подкожие, мускули, органи, за да отстраня болестния процес. Обаче някои пациенти не желаят да бъдат рязани и на тях им предлагам да се подложат на озонотерапия, която изобщо не боли и е безкръвен метод на лечение. Практиката ми показва, че озонотерапията дава добри лечебни и финансови резултати при възрастни и стари хора, като им помага при заболявания на периферна нервна система, гръбначни заболявания, костно-ставни дегенеративни заболявания, мускулни и сухожилни заболявания, заболявания на опорно-двигателната система, колити и проктити, чревни дисбактериози, лечение при трудно заздравяващи и диабетни рани, остри и хронични инфекциозни заболявания, автоимунни заболявания, заболявания на мъжка и женска полова система, заболявания на отделителна система, както и при редица исхемични състояния.

- Може ли озонотерапията да ни бъде от полза при вирусни болести, простуда, грип и ковид?

- Озонотерапията оказва безценна помощ при остри и хронични възпалителни заболявания; при грип, ковид и всички други вирусни заболявания; при дискова херния, травми, плексит; при всякакви кризи (бъбречна, жлъчна, нервна), при спортни травми; при артрит, периартит; при простатит, цистит, генитални възпаления; при хронични гъбични процеси; при всички видове артрози; при калцификация на коронарните съдове; при сърдечна болка, вследствие на любовна мъка, изживян стрес, по време на секс, при тежка физическа работа и по време на сън; при чернодробни увреждания, причинени от алкохол, вируси, медикаменти, химикали и тежки метали; при нарушено кръвоснабдяване на ръцете, краката и мозъка; при проблеми в секса (импотентност, намалено либидо, бърза еякулация); при възстановяване след инсулт (исхемичен или хеморагичен); при всякакъв вид парези и парализи; при ревматични заболявания, в това число мускулен или ставен ревматизъм, лумбаго, ишиас; при висок холестерол и триглицериди; при високо ниво на пикочната киселина и при наличие на клинични данни за подагра; при бавно възстановяване след тежки заболявания; при всички ракови болести; при акне, екзема, атопичен дерматит; при очни заболявания, причинени от намалена кръвна циркулация; при мигрена, виене на свят; при обща умора; при забавен метаболизъм и наднормено тегло; при трудно заздравяващи рани, варикозни язви, диабетно стъпало; при хемороиди и при парадонтоза.

- Може ли озонотерапията да забави процеса на стареене, да подобри външния ни вид и да подобри спортната ни форма?

- Да, това е ценно качество на озонотерапията. Тя проявява анти-ейдж ефект и гарантирано ще ви подмлади поне с 10-20 години. Освен това премахва целулита. Озонирането при старите хора и при спортистите води до повишаване на кислородния капацитет и увеличаване на издръжливостта им при физически и психически натоварвания.

- Ще помоля по научен начин да обясните механизма на действие на озона.

- Озонотерапията е допълващо медицинско лечение, при което се използва кислородно-озонова смес, съставлявана от 95% до 99,95% кислород и от 0,05% до 5% озон. Тази лечебна газова смес се генерира от сертифициран медицински апарат. Методите на въздействие върху организма да два. Първият метод е директно окисляване на вирусите, бактериите, гъбите, паразитите и туморните клетки. Вторият метод е окисление по косвен път, което е базирано на серия от верижни биохимични реакции, които се провокират при контакта на озона с различните течности, тъкани и микроби.

- Какви са ефектите на озона върху тялото?

- Бактерициден, антимикотичен, противовирусен, антиоксидантен ефект; стимулира имунитета; има доказан силен противовъзпалителен и аналгетичен ефект. Озонът е мощно оръжие срещу хипоксията; проявява нервно-стимулиращо действие; катализира процесите на детоксикация в тялото; води до подобряване на циркулацията и лично аз съм възхитен от противотуморния му ефект.

- Как се извършва самата озонотерапия?

- Озонотерапията се прилага под формата на озониран физиологичен разтвор (вкарва се във вената), ректална инсуфлация (вкарва се в ануса), вагинална инсуфлация (вкарва се във половия орган), паравертебрално интрамускулно инжектиране (вкарва се около гръбначния стълб), вътреставна терапия (вкарва се в ставите), газификация с найлонова торбичка (диша се озон), мезотерапия (вкарва се подкожно), озониране на собствена кръв (взема се кръв, озонира се и се връща във вената). Като ви прегледам, аз ще избера най-подходящия метод. В най-тежките случаи правя комбинация от няколко метода на приложение на озона.

- Колко пъти един болен може да бъде подложен на озонотерапия?

- Колкото трябва, няма ограничение. При всеки пациент се подхожда индивидуално, имайки предвид неговото страдание. Може да се наложи схема от ежегодно прилагане до апликация веднъж седмично. Това зависи и за какво се прилага озонотерапията - за лечение или за профилактика. По принцип от 5 до 15 процедури са напълно достатъчни за оздравяването и за подмладяването на пациента, независимо дали се касае за мъж или за жена.

- Каква е продължителността на една озонова процедура?

- Една озонова процедура трае около половин час и обикновено се понася добре от болните. По принцип пациентите издържат процедурата и досега не сме имали сериозни инциденти при провеждането й. За озонотерапия не е необходимо да ви приемаме в болницата, тъй като терапията може да се провежда амбулаторно. Не се изисква специална подготовка преди процедурата.

- Озонотерапията може ли да ни предпази от болести?

- Прилага се и за общо укрепване и тонизиране на организма, както и за профилактика на всякакви болести. Все по-широко в медицината се ползват нейните имуностимулиращи и детоксикиращи свойства. Проучванията показват, че озонотерапията може да ви опази от туморни и ракови заболявания, така че се възползвайте от нея, особено ако имате фамилна обремененост и ако водите не съвсем здравословен начин на живот.