Хормонът на третото око

Последна промяна на 05 август 2019 в 22:22 516 0

Пълноценният сън е повече здраве
От много години знаем, че в живите организми действа вътрешен, биологичен часовник, който им помага да се адаптират към ритмичната смяна на деня и нощта. Изследователите Джефри Хол от университета в Мейн, Майкъл Росбаш от университета Брандис (Масачузетс) и Майкъл Йънг от университета Рокфелер в Ню Йорк успяват да обяснят как биологичният ритъм се синхронизира с въртенето на Земята. За своите постижения през 2017 г. те стават лауреати на Нобелова награда за физиология и медицина.

Какво точно откриват нобелистите
Използвайки като експериментален модел плодови мушици, Хол, Росбаш и Йънг изолират ген, контролиращ нормалния дневен биологичен ритъм. Те установяват, че този ген кодира протеин, който се увеличава в клетките през нощта и намалява през деня. По-късно учените идентифицират допълнителни протеинови компоненти на въпросния механизъм и доказват, че биологичните часовници в клетките на растенията, животните и хората функционират, следвайки едни и същи принципи. Пример за подобна еднаквост е широко разпространено в живата природа вещество - регулатор на съня и бодърстването. Популярното му название е
Мелатонин
Той е елемент на един от най-древните сигнални механизми. Има го в бактерии и растения, в гръбначни и безгръбначни организми. При човека се синтезира главно в клетките на малка мозъчна структура – пинеалната жлеза (епифизата), наричана още „трето око”. Освен това биосинтзът му се осъществява и в други структури - ретина, костно-мозъчни клетки, кръвни елементи, храносмилателна система, кожни клетки. Мелатонинът изпълнява разнообразни физиологични функции.
Участва в редуването на съня и бодърстването. Стимулира имунната система и понижава “лошия” холестерол в кръвта. Предпазва от някои видове рак. Свързан е с младостта, сексуалната активност и репродуктивните възможности на човека. Отличава се с мощна антиоксидантна активност.
Секрецията на мелатонин е синхронизирана с денонощното редуване на светлина и тъмнина, като достига максимум през нощта и минимални стойности през деня.

Нивото на хормона се понижава с напредване на възрастта
Това променя редица жизнено важни параметри. Особено негативно се повлиява ритъмът между сън и бодърстване. През нощта телесната температура на възрастните хора се понижава, което сериозно затруднява възстановителните процеси на тъканите и органите. Специалистите са категорични: мелатонинът може да има сериозен благоприятен ефект при овладяване на различни нарушения на биологичния часовник. Но предупреждават - много дългият прием изисква лекарски контрол, независимо че не са наблюдавани странични ефекти.