Язва


Болест : язва

Последна промяна на 12 май 2019 в 18:47 851 0

Ако язвата ви се е „събудила”
През пролетта се обострят много болести. Една от тях е стомашната язва. Ако се спазват някои правила обаче, това обостряне може да се избегне. Но ако все пак вашата язва се е „събудила”, не изпадайте в паника, а обратното – обърнете внимание на състоянието на нервната си система, тъй като нервозността само би могла да усложни положението. За зарастването на язвата ще ви помогнат някои билки, мед и специална диета.

Ако язвата се „подлюти”
За да зарасне:

• Пригответе 5-процентова отвара от цвят на вратига. Залейте с вряла вода 1 суп. лъж. цвят и оставете да покисне, после прецедете и пийте по 70-100 мл 2-3 пъти дневно. Вратигата ще помогне да се намали възпалението и ще убие микробите в стомаха. Не пийте обаче тази отвара повече от 2 седмици, защото растението е токсично и не бива да се превишава дозировката. За бременни и малки деца билката е противопоказана.

• 12 ореха, брани или в края на май или в началото на юни. Надребнете и залейте с полови литър 60-процентов спирт, оставете да кисне 10 дни. Пийте от тази отвара по следната схема – първите 3 дни по 5 мл настойка, а след това увеличавайте дозата всеки ден с 5 мл. Максималната доза трябва да е 45 мл за един прием (което ще стане на 11-ия ден). След достигането на тази доза количеството от изпиваната отвара трябва да се намалява в обратен ред – всеки ден го намалявайте с 5 мл, докато не започнете да пиете само по 5 мл от отварата (това трябва да се случи на 20-ия ден). После продължете да пиете по 5 мл от отварата от орехи още 7 дни.

Хранене
Изключете от менюто си продуктите, които биха могли да травмират лигавицата на стомаха – това е грубата, пикантна, люта храна, алкохолът, кафето, твърде горещата или студена храна. Старайте се по-често да ядете слузеста храна – тя частично защитава стомаха. Добре е да се храните с ориз, супи, мляко, каши, ако добре ги понасяте. Препоръчително е периодично да правите курсове за пречистване с помощта на абсорбенти – например активен въглен. Отлично действа и рибеното масло или препаратите, които го съдържат.
При язва не бива да се яде кисело, но витамин С е необходим, затова периодично прибавяйте към менюто си зеле, чушки, черен дроб.

Туширайте болката

• Ако сте получили обостряне на стомашната язва, изпивайте по 1 суп. лъж. вода на всеки половин час, но така, че нейното приемане да стане между храненията.
• Вземете пешкир и го накиснете в отвара от 100 г полски хвощ и 200 г елхови клонки.Сварете на тих огън сместа, като я залеете с 2 литра вряща вода. Сложете този компрес върху корема си и го дръжте час и половина. При обостряне такива компреси са особено ефективно средство, но те може да се ползват и с профилактична цел. За профилактика на обострянията правете всекидневно компреси в продължение на 2 седмици 2 пъти годишно – пролет и есен.

• В хроничния стадий на болестта, при появата на болка вземете пешкир, накиснете го в гореща вода (температурата на водата трябва да е около 60 градуса), изстискайте го бързо, за да не изстине, и с него завийте корема. С втори сух и още по-широк пешкир се загърнете върху първия, а отгоре сложете и одеяло. Легнете по гръб и се обръщайте през 20 минути, като се завивате добре с одеялото, а след това се преоблечете със сухи дрехи и почивайте още 1 час.
Вземете в равни количества корен от блатен миризлив саз (акорус) и дъбова кора. 5 суп. лъж. от сместа залейте с 1 литър вода, оставете да кисне 10 часа и сварете на водна баня 10 минути. Пийте от отварата по ½ чаша 4 пъти дневно преди хранене. Корените от миризлив саз са противопоказани при повишена секреторна функция на стомаха, а дъбовата кора не се препоръчва да се взима вътрешно от малки деца.
• Смесете 1 част цвят от лайка и 2 части жълт кантарион и корени от очеболец (прозорче). 2 суп. лъж. от суровината залейте с 2 чаши вряла вода, оставете да кисне на топло 1 час и прецедете. Взимайте топло по половин чаша сутрин на гладно и 1-1,5 часа след ядене, а също вечер преди сън при болки. Тази смес има успокоително действие, което е много важно при язва.

Известно е, че вълнението и стресът могат да усилят язвата, а спокойният начин на живот оказва благотворно въздействие при тази болест. При висока температура и хипертония не е желателно да се пие жълт кантарион, а освен това не бива да се ползва в чист вид отварата от тази билка продължително време.
• Против болките от язва помага отварата от ленено семе, което има смазващо действие. Варете лененото семе във вода до образуването на течен кисел и пийте по половин чаша по 5-8 пъти дневно, независимо от времето на хранене. Болката може да премине след 2 или 3 приема, но все пак не бива след това да се спира лечението – пийте от кисела още 3-4 дни, за да не се върне болката. За да е още по-ефективно лечението с ленено семе, добавяйте по 5-7 капки спиртна тинктура от прополис. За да я приготвите, залейте 3 г прополис с 50 мл спирт и оставете 14 дни да кисне на тъмно място. След приготвянето прецедете тинктурата през няколко слоя марля. За да не загуби тя лечебните си свойства, съхранявайте я на тъмно на стайна температура.