Илeус


Болест : илеус

Последна промяна на 06 December 2023 в 08:53 473 0

Доктор Ален Петров е завършил медицина през 2006 г. в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора. През 2012 г. придобива специалност Хирургия. От 2017 г. има образователна и научна степен Доктор по медицина. Главен асистент е по хирургия в МФ на Тракийски университет. Работи като хирург в УМБАЛ „Проф. Киркович“ и МЦ „HBO“ - Стара Загора.

- Какво представлява илеус механикус?

- Касае се за запушване на черво и става чревна непроходимост. Обикновено се дължи на туморна формация или на някакво друго препятствие, което може да бъде вътре в самото черво или да се намира отвън в непосредствена близост около него, както и при болестта на Крон. Тогава чревното съдържимо не може да стигне безпрепятствено до аналното отвърстие на човека. Дебело подчертавам, че илеусът е сериозно и животозастрашаващо състояние. Според статистиката илеусът по-често засяга тънкото черво, но в около 30% от случаите той се развива в дебелото черво.
Паралитичен илеус се среща при някои хора с неврологични болести (паркинсоници), но може да се развие и след операция, при прилагане на медикаменти, които отпускат гладката мускулатура на червата и забавят чревната перисталтика. Паралитичен илеус се причинява при нарушено кръвоснабдяване на чревната стена, примерно ако пациентът е наръган с нож в корема. Освен това парализа на червата става по време на тежка бъбречна или жлъчна криза.

- Кога трябва да мислим за запушване на червата?

- Илеуса го познаваме по симптомите - те са в зависимост от мястото, където е блокиран чревният пасаж. Наблюдава се коремна болка, загуба на апетит, раздуване на корема и запек. Болният, вместо да пърди, започва да повръща. Коремът му става прекомерно болезнен и напрегнат. Перисталтиката му е отслабена до „гробна тишина“. Правят се изследвания: кръвна картина, стандартна урина, рентген, скенер, ЯМР и ултразвук на коремни органи.

- Защо лекуваме по спешност страдащият от илеус?

- Защото, ако закъснеем с лечението, могат да настъпят некроза и перфорация на червото. Тогава чревно съдържимо може да излезе от червата в коремната кухина и да се развитие тежък дифузен перитонит. Ако чревната непроходимост е непълна, лекуваме с медикаменти. Обаче, ако илеусът е пълен, веднага пристъпваме към операция.