Има ваксина за варицела, но още не е в задължителния имунизационен календар


Болест : варицела , херпес зостер

Последна промяна на 27 April 2023 в 09:09 295 0

През есенно-зимния период заболеваемостта от варицела се увеличи и надмина средното ниво. Тя е детска инфекция, но при определени обстоятелства от варицела/Херпес зостер могат да боледуват и възрастни.
Варицелата, позната още като лещенка, е остра инфекциозна болест, протичаща с везикулозен (дребно мехурчест) обрив.

Причинител на болестта е вирус от групата на херпесните вируси. Той е идентичен на причинителя на Херпес зостер. Вирусът е силно неустойчив във външната среда, извън организма той бързо се инактивира.

Източник на инфекцията е болният човек. Предполага се латентно носителство при преболедували деца, което при възрастните се проявява като Херпес зостер.

Контагиозният период (времето, през което е възможно заразяването от болен) започва от края на инкубационния период и продължава не повече от 5 дни от появата на последните обривни единици. През периода на обратно развитие на обрива (засъхване на мехурчетата и отпадане на коричките върху тях) болният не е заразен.

Начинът на предаване на инфекцията е инхалаторен (въздушно-капков). Независимо от извънредно слабата устойчивост на вируса, той лесно се пренася на значителни разстояния при въздушни течения. Това обуславя в редица случаи възникването на вътреболнични епидемични взривове или заразяване в детски заведения. Предаването на вируса чрез предмети на бита или от трети лица е извънредно рядко.
Най-висока е заболеваемостта сред децата на възраст 1-2 години. Възрастните по-често боледуват от Херпес зостер. След прекарано заболяване остава устойчив във времето имунитет.
Най-висока е заболеваемостта от варицела през студеното време на годината.
Херпес зостер протича особено тежко при лица с онкологични заболявания на лимфоидната тъкан. Заразяването на деца от възрастни, болни от Херпес зостер, се проявява като варицела.

Симптоми
Най-характерен симптом на варицелата е обривът. Отначало се появява червено петно с размери 2-4 мм (розеола), като едновременно с това в средата му се появява изпъкналост, която след това се уплътнява (папула). След няколко часа на мястото на папулата се образува мехурче (везикула), което е изпълнено с прозрачна течност. След 1-2 дни мехурчетата изсъхват, като върху тях се образува коричка, която отпада след 7-15 дни.

Херпес зостер при възрастни е често срещано заболяване, при което вирусът на варицелата атакува освен кожата, и периферните нерви. Обикновено засяга по-възрастни или прекарали тежки болести и интоксикации пациенти.

Болестта започва с отпадналост, неразположение и невралгични болки, понякога много силни. След няколко дни в зоната на съответния нерв се появяват розово-червени полета, които в последствие се покриват с множество гъсто разположени мехурчета, след разкъсването на които се получават язви. Най-често Херпес зостер се локализира по хода на междуребрените нерви, на лицевия, на очния и на ушния нерв. При закъсняло или неправилно лечение се получават усложнения от страна на нервната система - парализи и парези, съответно увреждане зрението и слуха. Лечението е общо и локално. Общото се провежда в насока към повлияване на кожната и невралгичната симптоматика и срещу добавъчна бактериална инфекция. При по-тежки форми се прилага специфична антивирусна терапия, която ускорява оздравителния процес и предпазва от постзостерна невралгия.

Инкубационния период от момента на заразяването до появата на първите симптоми е от 11 до 21 дни, най-често 13 – 17 дни.

Противоепидемичните мерки включват изолация на болните в дома. Хоспитализират се при по-сериозна тежест на заболяването. Изолацията се прекратява 9 дни след началото на заболяването. Спрямо децата от яслена и предучилищна възраст, които са били в контакт с болен от варицела, се провежда медицинско наблюдение за 21 дни от момента на контакта.

Имунопрофилактика: На този етап ваксината срещу варицела е част от препоръчителния имунизационен календар на България. Ваксината срещу варицела Varivax е налична на българския пазар. Тя, обаче, не е безплатна, тъй като има само препоръчителен характер, т.е. не е включена в задължителния имунизационен календар. В аптеката цената й е около 82 лв. Поставянето на ваксината може да се извърши от личен лекар или в РЗИ. Българската педиатрична асоциация препоръчва включването на ваксината срещу варицела в задължителния имунизационен календар.