Имате предиабет? Само диета и движение ще ви спасят от диабет


Болест : предиабет

Последна промяна на 26 February 2018 в 22:04 2717 0

При предиабета кръвната захар е към горната граница или малко над нея. Затова е необходимо да се изследват кръвни захари в различни часове на деня, т. нар. кръвозахарни профили. Предиабетът може да продължава 10 и дори над 20 години, докато прогресира неусетно в диабет. Когато при пациента внезапно се появи силно увеличаване на апетита, силна неутолима жажда, често и в голямо количество уриниране, необяснима промяна в теглото - отначало напълняване, после отслабване, умора, отпадналост и трайно повишаване на кръвната захар, тогава се развива диабет.

Много важно е да се знае, че усложненията, които имаме при диабета, могат да се появят още при предиабета.
При предиабета пациентите имат следните оплаквания:
• Суха кожа.
• Силен, упорит, мъчителен сърбеж по главата (косата, клепачите на очите), по крайниците (пръстите на ръцете и подбедриците), по гърба, по гърдите, в слабините (ингвиналната област), по половите органи
• Намаление на слуха, понякога замъглено зрение. Често засегнатите получават катаракта на очите.
• Най-честото усложнение е полиневропатията, която засяга 60% от пациентите (при мъжете - 70%, а при жените - 50%). При засягане на сетивните нерви те могат да усещат парене, мравучкане, изтръпване, болки или парастезии в краката. Това се дължи на настъпилата промяна във функцията на периферните нерви. При засягане на моторните влакна се получава мускулна слабост в крайниците, трудно изкачване на стълби, понякога изпускане на предмети.
• Засягането на вегетативните влакна води до нарушение на автономната регулация на сърдечния ритъм, кръвното налягане и стомашно-чревния мотилитет, потоотделянето и кожната температура, а при мъжете се засяга еректилната функция.
• При предиабета често е съчетанието с хипертония - 67%, и затлъстяване - 66%.

Лечение
Лечението на предиабета е комплексно. Препоръчва се промяна в начина на живот за намаляване на теглото и увеличаване на физическата активност. То включва:
- Диета. Правилният режим на хранене означава 4-5 пъти дневно консумиране на малко и здравословна храна.
При диетата се ограничават въглехидратите, особено концентрираните захари с добавена захар и високо енергийно съдържание – вафлички, тортички, пастички, всякакви тестени храни, бял хляб. Захарите трябва да се набавят само и единствено от плодове и зеленчуци.
Мазнините също се ограничават, особено наситените мазнини. Да се избягват тлъстите, мазни и солени пържени храни. Белтъчините да са в нормално количество, понякога може да са в малко по-голямо количество. Което ще рече да се консумира нетлъсто варено или печено месо в малко количество. Идеалното меню е прясна салата с парче задушено телешко например.
Необходимо е да се съблюдава дневният калориен прием да съответства на физическото натоварване на човека.
Понякога могат да се приемат и хранителни добавки, които лекарят ще ви изпише, спрямо вашето състояние и особености. Те трябва да съдържат витамини от групата В (които играят роля при регулирането на нивото на захар и на инсулин в кръвта), витамин С (който се грижи за еластичността на кръвоносните съдове), липоева киселина (особено важна, защото отговаря за обмяната на веществата, често се предписва като самостоятелен препарат), цинк (особено важен за деца и млади хора с предиабет и диабет, както и за склонните към инфекциозни заболявания), хром (при дефицит на хром в организма той не се влияе от инсулина, което е същината на заболяването диабет), лутеин (за очите), витамин Е, фолиева киселина.
- Движение - активна физическа дейност.
Налага се всеки ден да ходите пеша интензивно поне 30 минути. Липсата на активност се свързва с повишен риск от развитието на предиабет и диабет. Тъй като предиабетът значително повишава риска от развитието на диабет и други здравословни проблеми, доказано е, че неактивният начин на живот представлява риск за здравето.
Накрая ще ви цитирам един афоризъм. Известният ендокринолог Жослин е казал следното: „Диабетът представлява една колесница с три коня. Когато се управлява правилно, диабетът ще бъде в компенсирано състояние. Единият кон е диетата, вторият - активното физическо движение, а третият са медикаментите.” При предиабета тази колесница може да бъде с два коня - диетата и движението.