Инциденти в градината

Последна промяна на 26 април 2022 в 22:35 129 0


Често при работа на двора през пролетта хората получават преходно нарушение на мозъчното кръвообращение

Възрастните хора намират своеобразен начин да се радват на разцъфтяващата пролет: почистват двора и градинката от боклуци и плевели, разкопават пръстта около цветя, зеленчуци и дръвчета. Великденското почистване на дома също е клекни-стани, наведи се-изправи се. Приятно слънцето напича и изневиделица: притъмняване пред очите, гадене, световъртеж, шум в ушите, бурно изпотяване, сърцебиене, главоболие, Синдром на Мениер, временна слепота, след няколко часа едното око се притваря, хлътва в орбитата (Синдром на Клод-Бернард-Хорнер), или страда лицевият нерв, подезичният, отвеждащият, изтръпва едната лицева половина и срещулежащата половина на тялото и крайниците (Синдром на Валенберг), и други т.нар. алтерниращи синдроми.

Причината: склерозиралата сънна артерия (каротис), която „храни“ главния мозък. Вертебробазиларните артерии минават през тесни канали в отворите на шийните прешлени, които вече са с остеофити (шипове). При честите движения на шията се раздразват фините влакна на симпатиковия нерв, които обвиват като маншон артериите, те се свиват и правят пакости.
Ако това бъде придружено и с чревна инфекция, каквито често се срещат през пролетта, течностите в организма намаляват, кръвното налягане се срива, следва колапс, синкоп - страда целият главен мозък. Ето това е една от причините защо не трябва в никакъв случай морен ледена вода да пие.

Как да помогнем, ако намерим паднал в градината близък? Първо да преместим болния на чиста постеля без възглавница. Това е най-физиологичната поза за правилно функциониране на шийните и мозъчни артерии. Повдигаме леко краката с висока възглавница. Разтриваме шийната мускулатура (т.нар. масажна яка, където са разположени кожните представителства, рецептори, на жизнено-важни вътрешни органи), петите, ходилата, пръстите на двете стъпала, дланите, ръцете, на които също има много биологично активни „съживяващи“ точки според китайската и тибетска медицина. Правим хлъзгащи движения до двете колене и лакти. Изчакваме да порозовеят скулите, устните и носът. Повдигаме леко главата и с лъжичка или сламка подаваме хладък чай от мента, джоджен, мурсалски чай, който съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, калций, натрий, танини, етерични масла, флавоноиди, антиоксиданти, а има и антидепресантен ефект. Също можем да дадем оризова вода, солена вода, солен айран, чай от шипки с много танини. Поднасяме на пострадалия да вдиша уханието на масло от розмарин. Даваме 10 капки мента-глог-валериана.
Ако не успеем – викаме лекар.

Ако на болния му се ходи до тоалетна, трябва да му помогнем бавно да се надигне и да го придружим, за да не падне.
След такъв инцидент захранваме полека с кисело мляко, плодови сокове - за предпочитане от кайсия и праскова, с пюрета.
След такова събитие е препоръчително да се направи изследването Доплер сонография (безвреден и безболезнен метод да се провери за запушване на кръвоносните съдове към мозъка).
Уважаеми възрастни над 70 години, работете само за удоволствие! Не се качвайте на стълба! Свикнете да спите на ниска възглавница, защото в тази поза вертебралните артерии не се прегъват и кръвотокът към мозъка е най-добър. Примирете се с факта: Физиологията на промени е неизбежна!

Виж още за: