Изпускане на урина

Последна промяна на 21 April 2023 в 12:01 164 0

Латинското название incontinentio буквално се превежда като неволно изпускане на урина (незадържане на урина).

Пикочният мехур е мускул под формата на балон, разположен в долната част на таза, и се поддържа от мускулите на перинеума (междинница). Пикочният мехур се пълни от две тръбички (уретери), които довеждат произведената в двата бъбрека урина, а същата се извежда в долния край на мехура от една тръбичка (уретра), която се отваря в съответния пикочо-полов орган (гениталии).

Освобождаване на урината: Този балонен мускул се нарича детрузор, а на долната част е сфинктераът, с вътрешен и външен мускул. Те се командват от парасимпатикуса, така че когато се напряга детрузорът да освободи пикочния мехур, се отваря вътрешния сфинктер. Нервите носят сигнал от сакралния (опашен S2-S4) отдел на гръбначния мозък, че мехурът е пълен, а този сигнал отива и идва от главния мозък, който разрешава дали да се изпразни или не този мехур (според различни осмислени ситуации).

Задържането на урината се осъществява от симпатикусовите ядра в страничните рогове на гръбначния мозък, в сегменти: гръбни Th 11,12, и лумбални (поясни) L1, и L2. Те са с адренергични рецептори: 1. Алфа - увеличават съпротивата на сфинктера; а 2. Бета - отпускат детрузора. Макар че и симпатикусът, и парасимпатикусът са членове на т.н. вегетативна нервна система, при човека, за разлика от другите примати, това задържане и изпразване от тези гръбначни центрове се командва от влакна, които отиват да информират мозъчната кора (парацентрален лоб, и в центъра на бедрените мускули), и се връщат, минавайки през хипоталамуса със забрана или отпускане. Така се командва уринирането . Тези симпатикусови и парасимпатикусови влакна преминават през мезентериума (за всички коремни органи) и чрез обтураторния нерв осъществяват връзка на пикочната система с другите коремни органи.
Т.е. в акта на уриниране може да се намесят: бедрените мускули, коремните мускули, половите органи, стомах - черва, анус. Затова употребяваме термините:

- Функционална инконтиненция - при умствена или физически увреждания - Паркинсонов синдром, Алцхаймер, деменция, включително и старческа;

- Императивна инконтиненция вследствие на натиск от по-силна коремна преса (увреждане на нервите от диабет, инфекция или тумори на пикочополовата система);

- Преливна инконтиненция - по-честа при мъже с притисната уретра от болести на простатната жлеза - на принципа на скачените съдове урината прелива;

- Неврологични увреждания на гръбначния стълб (при травми на L1 - S4 сегменти на гръбначния стълб, тумори в същата област, дисеминирана склероза и Паркинсонова болест, поради увреждане на кортикоспиналната регулация);

- Нощно напикаване (инконтиненцио ноктурна) е с подобно нарушаване на корелацията от главния върху гръбначния мозък. Тя е нормална при деца до 3г.възраст/след това да се търси причина и лечение/; и смесена/комбинация от стресова и императивна).

- Стрес-инконтиненцията се изразява в изпускане на урина при допълнителни рефлекси на кашляне, кихане, след смях и притискане на корема, при силна коремна преса при професионални спортисти и при бременност, както и отслабване на мускулатурата на междинницата (перинеума) при бременност, при разкъсване по време на раждане. Така наречената стрес-инконтинеция не е само при емоционален стрес.
За диагнозата инконтиненцио не е необходимо само симптомът „изпускане“. Първо трябва да се опипа коремът, да се изключат заболявания на пикочната и полова система, да се прецени коремната преса и междинницата, невротичното състояние, наличие на диабет, хормонални заболявания.

Лечение

При централно-нервни или туморни процеси не е задължително - може да се наложи постоянен катетър и да се лекува основното заболяване.

Да се лекува стресът.

Да се приложат билкови (червена боровинка), таблетки Cystiren, ZinSeDe или противовъзпалителни медикаменти (бисептол, ципрофлоксацин), инконтан (намалява силата на детрузора), ефедрин, естрогени, бензодиазепини.

Упражнения на Kegel за укрепване на тазовото дъно, за засилване на уринарния сфинктер, мускулите на перинема, сфинктера на ануса - правят се в лежащо, седнало или стоящо положение на тялото;

Поставят се вагинални конуси при жени;

Функционална електрична стимулация;

Електромагнитна стимулация на тези мускули.

Операция на простатата при мъже.

Пластика на предната влагалищна стена при жени - повдигане на уретрата, слингови (специални ленти и платна);

Колпосуспенсия;
И - за предпочитане - лазерно лечение.


От традиционната китайска медицина се прилага електроиглотерапия в точки на предната коремна стена и перинеума.
Търсете винаги компетентно лекарско мнение от гинеколог, уролог, андролог и невролог.