Как да намалим риска от инсулт


Болест : инсулт

Последна промяна на 05 November 2019 в 23:55 1393 0

Ето кои хора са с повишен риск от инсулт:

- Високо кръвно – проучвания са установили, че кръвното налягане над 160/90 повишава риска от инсулт четири пъти, а при кръвно налягане от 200/110 рискът се увеличава 10 пъти.


- Сърдечна аритмия, наречена предсърдно мъждене – при наличие на такава аритмия рискът от инсулт нараства 3-4 пъти. В този случай, вследствие на сърдечната аритмия, се образува тромб в сърцето, който може с кръвообращението да се пренесе в мозъка - емболизация. Инсултите, възникнали вследствие на предсърдно мъждене, се отличават с по-голяма тежест и често довеждат до инвалидизация на пациентите.

- Захарeн диабет - сам по себе си увеличава вероятността за развитие на инсулт от 3 до 5 пъти. Това е свързано с ранно развитие на атеросклероза и възникване на патологични промени в кръвоносните съдове.

- Тютюнопушене - увеличава вероятността от възникване на съдова катастрофа в мозъка 2 пъти. Причина за това е ускорено развитие на атеросклероза на сънните артерии.

- Високо ниво на общия холестерол и на липидите с ниска плътност, т.н. „лош“ холестерол – това е косвен рисков фактор за остро нарушение на мозъчното кръвообращение, пряко влияе върху развитието на атеросклеротичния процес в негативен план.

- Злоупотреба с алкохол – тя увеличава риска от инсулт до 3 пъти вследствие повишаване на кръвното налягане. Но заедно с това има данни, че умерената употреба на алкохол намалява риска от образуване на тромби и може да намали в определена степен риска от исхемичен инсулт. Но изискването е да се консумира най-много една порция алкохол дневно – това се равнява на 17 мл чист спирт, 350 мл бира, 147 мл вино, 44 мл твърд алкохол (водка, коняк, уиски и т.н.). Но за определени хора и умерената употреба на алкохол може да е нежелателна. Затова е необходима индивидуална преценка във всеки отделен случай.

- Нерационално хранене - растителната храна понижава артериалното налягане и подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Рискът от инсулт значително намалява, когато всеки ден се консумират 4-5 порции такава храна - ябълки и други плодове, зелеви салати, зеленчуци, приготвени на пара и т.н. Заедно с това храната трябва да е бедна на т.н. трансмазнини - фастфуд храни, чипсове, крекери, марагарин и т.н.

- Наднормено тегло – то „влече“ след себе си едновременно няколко фактори, които повишават риска от инсулт, като повишаване на кръвното налягане, сърдечносъдови заболявания, възможно развитие на диабет.

- Недостатъчна физическа активност – физическата активност намалява риска от развитие и при двата вида инсулт. Особено полезни са аеробните тренировки – ходене, бягане, плуване, каране на велосипед, фитнес с невисоко натоварване. Физическите упражнения действат комплексно в различни посоки – намаляване на теглото, подобряване на състоянието на кръвоносните съдове и сърцето, намаляване на стреса. Трябва да се стремим постепенно да достигнем поне до 30 минути физическа активност дневно.

- Психоемоционално напрежение (стрес).
- Значение има и наличието на фамилна предразположеност към инсулт – предшестващи случаи на заболяването сред близките родственици.

Държавата трябва да има анти инсулт програма за всеки гражданин над 50
За да е ефикасна тази програма, тя трябва да е изпълнена със съдържание, а не с пожелания. Трябва да гарантира провеждане на различни изследвания, които по същество представляват мониторинг на риска от инсулт. Личните лекари заедно с различните специалисти трябва да са отговорни за провеждането на необходимите изследвания - оценка на състоянието на очните дъна (един от най-достоверните признаци за установяване на промени в кръвоносните съдове в главния мозък), мониториране на кръвното налягане в рамките на цяло едно денонощие, електрокардиография, общ и биохимичен анализ на кръвта, оценка на функцията на системата за кръвосъсирване и др. Тези изследвания ще позволят в най-ранен стадий да се идентифицират рисковите фактори, да се определи степента на риска и да се адресират към пациента подходящите за него индивидуални препоръки, които да позволят предотвратяването на инсулта.