Как да пием антибиотици

Последна промяна на 19 December 2022 в 20:21 204 0

Анализи сочат, че антибиотиците и ваксините са довели до удължаване на продължителността на човешкия живот с цели 20 години.
Антибиотичната резистентност е явление, при което бактериите придобиват устойчивост към действието на антибиотиците, които, като резултат от това, се оказват неефективни при лечението на различните инфекции. Според СЗО това означава, че може да настъпи ден, когато въобще няма да разполагаме с антибиотици за лечение на животозастрашаващи заболявания. В подкрепа на това, се посочва фактът, че за изминалите 25 години не се е появил нито един нов антибиотик.
Проблемът произтича от често срещаната злоупотреба с антибиотиците.
Антибиотиците лекуват само бактериални инфекции. Известно е, че те няма да помогнат при вирусни инфекции като COVID-19, грип и др. В тази връзка се посочва, че в 9 от 10 случаи възпалението на гърлото има вирусен произход.
- Необходимо е преди лечение установените бактерии, причинители на инфекцията, да се изследват към кои антибиотици са чувствителни (антибиограма).
– Отделните хора, както и членовете на тяхното семейство, трябва да използват антибиотици само при назначаване от лекар;
– Винаги трябва да се изпълнява пълният назначен курс за лечение, като той не трябва да се прекратява предварително заради това, че човек е започнал да се чувства по-добре;
– Никога не трябва да се предлагат антибиотици, които са налични или са останали от предишни курсове на лечение, на други хора, заради това, че тези антибиотици „на вас са били помогнали“. Не трябва да се използват антибиотиците, останали в опаковките, след завършване на назначения курс за лечение.

Виж още за: