Как да помогнем на сърцето си

Последна промяна на 28 December 2017 в 15:23 723 0

Вие можете да помогнете на сърцето си, като включите във всекидневното си меню портокали, круши, малини, червени чушки, домати, боровинки, кайсии, дини, сливи, цвекло, магданоз, царевица, ябълки, стафиди, орехи, мед, лимон. Всички тези продукти са богати на микроелементи, особено на калий и калций, необходими за нормалното функциониране на сърцето.
Освен това от вас се иска:

Да скъсате с цигарите! Пушачите стават жертва на сърдечни пристъпи шест пъти по-често от непушачите. Лошото е, че хората, които не пушат, но пък имат в обкръжението си такива пристрастени към това, са изложени на почти същата опасност. Имайте предвид и друго: никотинът, съчетан с някои лекарства, увеличава опасността от аритмия.

Да се избавите от излишните килограми, което е предпоставка за подобряване на работата на сърцето.

Да следите за кръвното си налягане. Повече от половината хора над 50-годишна възраст имат повишено кръвно налягане. Отслабването и намаляването на солта няма да позволят резки скокове в него.

Да се движите повече. Физическите упражнения, плуването, карането на велосипед и ски, джогингът нормализират кръвното налягане, понижават нивото на вредния холестерол и стопяват излишните килограми.