Как да преборим тревогата?

Най-разпространената негативна последица от пандемията

Последна промяна на 17 януари 2021 в 10:57 589 0

Тревогата съпътства живота на всяко живо същество. Това е онази червена лампичка, която алармира за опасност, изостря бдителността, и насочва вниманието към начини заплахата да бъде избягната. Сигурно няма човек, който да не е почувствал поне веднъж онова болезнено усещане, което свива гърлото и стомаха, пресъхва устата и усилва сърцебиенето. Това усещане за тревога и притеснение се разпространява универсално и завладява масата от хората в периоди на кризи. Дълбоката криза с коронавируса, надвиснала над света, нанася своите поражения във всички най-важни сфери на живота. Безпокойството за здравето, работата и прехраната, за нарушаването на социалния, стопански и културен живот травмира душата и тялото.
Неотдавна се състоя международен форум по проблемите на клиничната психология. На него бе подчертано наличието на опасно високо ниво на тревожност у населението на планетата, особено у жителите на големите градове.

Две години преди избухването на настоящата пандемия във Франция бе проведена анкета, според която 40% от французите страдат от чувство на тревога. Тази повсеместна заплаха за душевното здраве е обединила усилията, знанията, опита на редица учени от цял свят в борбата срещу опасен враг. За съжаление пречат и много отрицателна роля играят тягостни застрашителни съобщения и послания, излъчвани от медии, екран и социални мрежи. Те ни връхлитат денонощно, хистеризират и травмират съзнанието на хората. Тревогата разяжда душата и подобно на отрова прониква от съзнанието към тялото. Такъв е пътят на емоцията, която активира сложен биохимически процеси. Острият пристъп на тревожност задейства механизма на стреса и отприщва истинска каскада от биологични реакции на централната нервна система, оттам и на целия организъм. Ако се задълбочи това изтощително за психиката и тялото явление може да се превърне в патология. Съществуват методи и програми за преодоляване на тези състояния като медитация, поведенческа терапия, йога, фитотерапия и други, предимно от източната традиционна медицина.

Екип, съставен от специалисти – психиатър, фармацевт, натурпатолог и психолог, предлагат на онези, които не желаят да прибягнат до лекарски грижи и медикаменти, няколко „хитринки”, без каквито и да е средства, базирани основно на йога дихателните упражнения пранаяма:

Дихателно упражнение
То се състои в дълбоко вдишване и издишване, с пауза между тях, все в 4 темпа: вдишваме, като броим до 4, задържаме дъха, като броим да 4 и издишваме, пак като броим до 4. Това упражнение успокоява напрежението и внася повече кислород в тялото.

Активиране на енергийните зони
Според принципите на флексологията можем да преборим тревожността, която е дисбаланс между психиката и тялото, като активираме определени енергийни точки. С това се получава силен натиск върху известни зони на тялото. Така например върху ноктите на палците на ръцете се намират рефлексни точки, свързани с хипофизата. За да намалите напрежението и тревожността, натиснете леко нокъта на палеца в продължение на няколко секунди. Повторете същото върху обратната, месестата част на палеца. Натискате леко левия палец върху дясната длан и обратно. По този начин ще се намали нивото на адреналина и ще настъпи успокоение на хормона на стреса.

Алтернативно дишане
То се състои в смяна в процеса на дишането по следния начин: сложете палеца на дясната си ръка върху дясната страна на носа, а показалеца – върху лявата. Вдишвайте с дясната ноздра, като се блокира лявата. После – обратно. Всеки път се прави пауза от по 4 секунди между упражненията – общо това трае до няколко минути. Настъпва успокоение на напрежението и намаляване на умората. За същото допринася и дълбокото коремно дишане.

Промяна на мисленето
Почувствате ли нахлуване в съзнанието на негативни мисли, спомени и стресове, които ви смущават и пораждат страх и опасения, обърнете страницата. Когато усетите учестяване на пулса и внезапен страх от инфаркт, спомнете си за същите усещания, които сте изпитвали при бързане за приятна среща, или вълнението, съпътстващо надпревара и пр. Обърнете негативната емоция в позитивна с малко усилия и въображение. Крачка към оптимизма е крачка към доброто здраве.

Ихалирайте свежест и бодрост
Това става с помощта на етерични масла. Вдишването им въздейства върху лимбичния дял на мозъка, където се намира зоната на емоциите и паметта. Няколко капки от портокалова есенция, нанесени върху тила, успокояват напрежението. Така действат и капки лавандулова есенция върху възглавницата или върху носна кърпичка. Препоръчва се и директно вдишване направо от флакончето на етерични масла от риган и от върбинка. Инхалирането с тези етерични масла играе роля на релаксиращо средство. Те влияят благотворно върху нервната система.

Френска психиатърка препоръчва следната рецепта: Смесете в еднакви количества, примерно по една капка, есенции от босилек, от риган и от иланг-иланг. Тази смес се разтваря в няколко капки бадемово масло, с него се масажира много леко 2-3 пъти през деня зоната на слънчевия сплит – в основата на гръдната кост.

Гимнастическа стойка
Застанете изправени в разкрачена стойка, малко по-широка от тази на раменете. Ръцете са на ханша, а лактите навън или ръцете да са вдигнати над главата в буква V.
Погледът е високо над линията на хоризонта. Тази поза в продължение на две минути сваля напрежението и настроението се подобрява.

Лечебен масаж
Той е познат от преди хиляди години и е широко разпространен най-вече на Изток. Методът на акупунктурата от китайската традиционна медицина е в основата на т. нар. „Терапия на менталното поле”. Разработена от виден американски учен, тя се състои от стимулиране на определени зони на тялото, кореспондира с енергетичните му зони.
- Когато изпаднете в емоционална криза, пристъпете към следното: леко потупвате с два пръста и в следния ред: първо основата на веждите, после зоната на очите, следва – подмишниците и началото на ключицата. Накрая лек масаж на показалеца покрай нокътя към палеца и пак към ключицата. Упражнението трае до три минути.
- Сходно с горното е и упражнението със стимулиране на тимусната жлеза, ключов орган за имунната система. Тя е наричана „Точка на щастието” и се намира малко над точката между двете ключици (близо до гръдната кост). В тази зона се съхранява голяма част от телесната енергия. Стимулирането чрез масаж намалява стреса.