Как да преживеем мрачните и студени месеци

Последна промяна на 14 November 2017 в 06:02 860 0

През зимата не е необходимо да се принасяте в жертва. Опознайте я, обикнете я и се сприятелете с нея. Научете се да живеете пълноценно през студените месеци на годината, докато пролетта ви събуди отново за живот.

Радвайте се на зимата
Разходете се в заснежената гора или се насладете в сауната. Направете снежен човек на двора и поглезете тялото си с масаж с етерични масла. Зимата е най-подходящият сезон за релаксиращи програми. Също стабилните връзки с приятели и семейните контакти стимулират позитивно вашия организъм. Според едно канадско изследване те буквално затоплят отвътре, притъпявайки субективното усещане за студ. Отидете на професионален масаж. Леките масажи стимулират отделянето на медиатори, които подобряват настроението и могат да неутрализират негативните настроения и дори болките.

Справете се с негативните страни на този сезон
Без съмнение зимата има и негативни страни – човек боледува по-често отколкото през лятото. Вирусите, които предизвикват простудни заболявания, грип или стомашно-чревни инфекции достигат своя пик на разпространение. Но интензивният работен ритъм често пъти принуждава болните да отиват на работа въпреки наличните симптоми. Резултатите от едно датско изследване показват, че човек е много по-здрав и отсъства от работа много по-малко през годината, ако остава вкъщи, за да лекува своевременно инфекциите и неразположенията си. Постоянният стрес значително отслабва имунната система и и пречи да се справи ефективно с вирусните атаки, както и повишава риска от постинфекциозни усложнения. Ако дадете на организма си почивка и го подсилите с домашни средства ще се спестите дългите отсъствия от работа и антибиотиците.

Пилешка супа, чай от джинджифил, капки от ехинацея могат да стимулират дейността на имунната система.

Компрес с извара, инхалации с лайка или билкови пастили със салвия, ракита и мента ще успокоят болките в гърлото.

Промивките със солена вода, спрейовете с морска сол и капсулите с анасоново масло ще освободят запушените дихателни пътища.

Охлажданията на прасците и напоените с оцет чорапи ще намалят температурата, а приемането на много течности ще прочисти организма от токсини.

Разхождайте се на открито

Обикнете зимата и излезте навън. Слънцето и светлината може да са по-малко, отколкото през лятото, но зимата също има какво да предложи. Колкото и намалена да е, естествената дневна светлина е за предпочитане пред неоновото осветление, което със сигурност не стимулира производството на витамин Д. Освен това разходките на открито закаляват тялото, подобряват настроението и укрепват здравето. Лигавиците в носа и устната кухина се повлияват благоприятно от влажния въздух след сухата среда в претоплените помещения, която отслабва имунитета им и ги прави податливи на инфекции.