Как да се храним, ако страдаме от сърдечно заболяване

Последна промяна на 30 March 2018 в 23:10 2449 0

Най-полезно е да се храните по малко по 4-5 пъти на ден, но ако задачите не ви го позволяват, препоръчително е да хапвате най-малко 3 пъти дневно. Китайците казват: сутрин изяждай закуската сам, на обяд храната я разделяй с приятели, а вечер я давай на неприятеля. Много често обаче ние, българите, правим обратното - сутрин не закусваме, а вечер преяждаме с храната, затова ни е тежко, не можем спокойно да спим, а трябва да си осигуряваме редовно 8 часа нощен сън.
Диетата трябва да е здравословна, постна, нискомаслена, защото високото ниво на холестерол и повишен риск при сърдечносъдово заболяване.
Солта не трябва да е повече от 4-5 грама за 24 часа.

Забранени храни: Колбаси, салами, наденици, луканки, пушени меса, тлъсти и мазни храни. Газирани и енергийни напитки, бира. Избягвайте също пържени храни и консерви.

Ограничени храни: свинско и говеждо месо.

Позволени храни:
- Месо: пилешко, телешко и заешко, риба.
- Млечни продукти: кисело и прясно мляко, сирене, извара, слънчогледово олио, зехтин.
- Зеленчуци: домати, моркови, чушки, краставици, лук, праз, тиквички, червено цвекло, зеле, картофи, зелен фасул, боб, леща, грах.
- Плодове: ябълки, ягоди, череши, кайсии, праскови, диня, пъпеш, грозде, банани, боровинки, портокали, грейпфрут, тикви и ядки.
От алкохола е позволено виното, червено или бяло, по 1 до 2 чаши дневно на обяд.

Движението е важно
Трябва да се води борба с наднорменото тегло и затлъстяването. Задължителна част от нея е редовната физическа активност. Всеки ден трябва да правим поне 1-2 часа разходка, а събота и неделя да отделим за туризъм сред природата.
Ако пушите трябва да спрете.
Задължително следете кръвното налягане и при хипертония спазвайте стриктно лечението.

Имаме ли заболяване?
Много често пациентите имат оплаквания в сърдечната област, в резултат на което мислят, че страдат от сърдечно заболяване.
При стенокардия (ангинепектория, гръдна жаба) болката е силна, зад гръдната кост, разпространява се към лявата ръка, рамото и плешката. Тя е краткотрайна и преминава с вземане на нитроглицерин. Редовно болният трябва да взема съдоразширяващи медикаменти, предписани от лекар - специалнист.
Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за сърдечната недостатъчност са коронарната болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи (клапни пороци), предсърдно мъждене. Болните от сърдечна недостатъчност се оплакват от лесна уморяемост при леки физически усилия, болки в гърдите, сърцебиене, в по-напреднали стадии получават задух, увеличава се черният дроб, появяват се отоци по краката. Лекуват се с кардиотоници (дигоксин) и диуретици (фирантрил).

Насръпва ли инфаркт?
При сърдечния инфаркт болката е зад гръдната кост, по-продължителна, придружена със студена пот и смъртен страх, почти не се повлиява от вземане на нитроглицерин. Трябва да се извика лекар, който да направи ЕКГ, с което ще се уточни диагнозата. При инфаркт пациентът трябва да се хоспитализира в болница. Това трябва да стане най-късно до 6 часа, за да има ефект от лечението.