Как да се преборим с алергиите


Болест : алергия

Последна промяна на 15 October 2017 в 12:49 1995 0

Световната здравна организация определи ХХI век за века на алергиите, защото броят на пациентите с алергии се увеличава с бързи темпове, подобно на епидемия.

ЗАМЪРСЯВАНЕТО
От десетилетия се наблюдава неприятна тенденция – нараства броят на хората с алергии. По-висок риск от заболяването се отчита сред живеещите в градовете. Според експертите това се дължи на смесването на полените с типичните за градския въздух замърсители. Климатичните промени също влияят на тази тенденция – при продължителните периоди на горещо и сухо време растенията отделят повече протеинови вещества в полена, което го прави по-силно алергенен.

АЛЕРГИЧЕН РИНИТ И АСТМА
Алергията, която се причинява от алергени, вдишани с въздуха, се определя като респираторна. Състоянието се проявява най-често като алергичен ринит или алергична астма. Най-честата причина за респираторна алергия са полените. Поленът е мъжкото семе на треви, цветя и дървета. При попадането на алерген върху лигавицата на носа или бронхите агентите на имунната система го приемат като чуждо тяло. Образуват се антитела, които атакуват тъкани на тялото.
Неприятните симптоми при алергия към полени са: хрема, зачервяване и дразнене на клепачите, сълзене на очите, в по-редки случаи и кашлица, т.е. във вид на алергичен ринит и конюнктивит, и рядко астма. Терапията на алергията включва да се избягва излагането на полени, доколкото е възможно. Това няма да спаси от изява на симптомите, но ще ограничи усложнението на състоянието.

ХРАНИТЕЛНИ АЛЕРГИИ
Често полените, особено мъхчетата на тополите, които са в големи количества във въздуха през лятото, могат да претоварват имунната система и да провокират и някои хранителни алергии. Най-често алергични реакции се проявяват след консумация на плодове с мъхести обвивки, каквито са кайсията и прасковата, също така и на ягоди.
При вече поставена диагноза задължително се изключва съответната алергизираща храна и най-важното – приемат се медикаменти, с които се понижава алергичната реакция на организма.

КАК ДА СЕ ОПАЗИМ ОТ АЛЕРГИИ
Избягвайте излизане в местност в период на цъфтеж на местната флора.
Избирайте почивка на морски курорт, където вероятността от разпространение на полени е ограничена.
През поленовия сезон не отваряйте прозорците на автомобила.
Оставяйте прозорците в жилището си затворени, в случай че живеете в близост до озеленен район, особено сутрин и когато спите.
При възможност стойте на закрито през горещи, сухи и ветровити дни.
Започнете да вземате лекарството си преди началото на сезона и го ползвайте редовно през целия критичен период, дори в дните, когато нямате симптоми – така то действа по-добре.

СЕДЕМТЕ НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИ АЛЕРГЕНИ
1. ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
Алергията към храни е най-разпространеният вид на това заболяване. Най-често тя се среща при децата. Ако се съблюдава строга диета обаче, има шанс алергията постепенно да изчезне с годините.
90% от хранителните алергии се предизвикват от кравето мляко. На второ място са рибите и другите морски продукти. Силни алергени са пъстървата, треската, сьомгата и камбалата. За много деца яйчният белтък е противопоказен. Някои имат непоносимост към пилешкото месо. Много често алергии предизвикват медът, цитрусовите плодове, шоколадът, пшеницата и фъстъците. Овкусителите и изкуствените оцветители, които се добавят в сладкишите и бързите храни, също причиняват негативни реакции на организма.

2. ПОЛЕНИ
Най-трудно е избавянето от алергията към полените, т.нар. сенна хрема. Тя се среща често и при възрастните. Заболяването има сезонен характер и е свързано с цъфтежа на растенията. Особено опасни са дивият пелин, брезата, глухарчетата.

3. БИТОВА ПРАХ
Частиците прах и акарите, които се размножават в тапицерията на меката мебел, килимите и други предмети на бита, боите, вирусите и бактериите провокират хрема, кихане и сълзене на очите, а след това екзема и астма. Опасни за здравето са не толкова самите акари, а техните изпражнения. Около 40% от населението на Земята има алергия към битова прах.

4. ПЛЕСЕН
Този алерген има и канцерогенни свойства, затова е особено опасен за хората с понижен имунитет. Ако стените в къщата са влажни, има голяма вероятност да се появят плесенни гъби. Опадалите листа и почвата също са благоприятна среда за тяхното развитие. Алергията към плесен се проявява със силна, неотслабваща кашлица, кихане, парене в носа, стягане в гърдите и дори задушаване.

5. ЖИВОТИНСКА КОЗИНА
Дори при най-слабите симптоми на алергия към животинска козина е необходимо да се откажете от присъствието на домашен любимец. В противен случай заболяването ще започне да прогресира и ще поведе до непредсказуеми последствия. Признаците на алергия от животинска козина са проявата на обрив и сърбеж, суха кашлица и хрема, отичане на лицето и крайниците, нарушения в дишането, възпалено гърло, конюнктивит.

6. УХАПВАНИЯ ОТ НАСЕКОМИ
Отровата, която се отделя при ухапване от насекомо, е алерген за човешкия организъм. При моменталното му попадане в кръвта се получава бърза алергична реакция. Освен подуването на ухапаното място, зачервяване и сърбеж, в критични случаи може да възникнат проблеми с дишането, висока температура и да се развие анафилактичен шок.

7. ЛАТЕКС
Източници на тази алергия са всякакви гумени ръкавици, балони, презервативи, някои видове медицинска техника. Организмът реагира на определени белтъци в състава на натуралния латекс. Той се възприема от организма като чуждо агресивно вещество и се появява хрема, която може да завърши с анафилактичен шок. Имунната система може да отреагира и със сърбеж и зачервяване на кожата, сълзене, задух.