Как да се предпазим от меланом


Болест : меланом

Последна промяна на 25 June 2019 в 20:25 1986 0

Не горете бенките с лазер – опасно е!

Поне веднъж годишно ходете на преглед при онкодерматолог, ако сте в рискова група

Модерното напоследък горене на бенките с лазер е изключително опасно. Златният стандарт в премахването на кожните образувания е хирургичното им изрязване с биопсия – изследване на тъканта за меланом.

Всяка година в България се диагностицират около 500 случая на този вид кожен рак. Смъртността от него у нас е сред най-високите в света и то сред младите, защото хората неглижират заболяването и късно стигат до лекар. Затова, ако попадате в рискови групи, трябва редовно да се самонаблюдавате и да се преглеждате при специалист-онкодерматолог.
Навременната диагностика на меланом може да спаси вашия живот, затова Институтът за здравно образование стартира национална кампания "Специалистите говорят за меланом". Тя се провежда с участието на специалисти – онкодерматолози, а целта й е да повиши обществената информираност за това опасно заболяване.

1. Кой е лекарят, „отговорен“ за бенките?
Ако имате бенки или кожни образувания, които ви притесняват, трябва да се обърнете не към дерматолог, а към онкодерматолог. За разлика от дерматологията, която все повече се ориентира към естетичната медицина, онкодерматологията е „отговорна“ за диагностиката и лечението на кожните тумори. Лекарите с тази специалност в България са едва десетина и работят предимно в университетски болници. С помощта на специализирани изследвания, които не са достъпни в обикновени кабинети, се определя видът и опасността на кожното образувание.

2. Отидете на лекар, ако откриете някои от следните изменения на кожата:
Повечето бенки на тялото на човек си приличат. ABCDE правилото е ключово, за да разберете и откривате сами ранните признаци на кожния меланом и насочва към бенки, които имат поне една от следните характеристики - несиметрична форма (А); неясни граници (B); нехомогенен цвят (С); диаметър, по-голям от гумичка на молив (D) или такива, които са се променили или нараснали (E). Този вид кожен тумор може да бъде излекуван, ако бъде диагностициран на време.

Асиметрия
Формата от едната страна е различна от формата на другата страна

Очертания
Очертанията или видимия край са несъразмерни, неравни или с неясен контур

Цвят (Пигментация)
Неравномерна пигментация на лезията с нюанси на кафяво, черно, сиво или бяло

Диаметър
Увеличаването на размера е типичен признак за меланом. Размерът може да бъде над 6 мм, но може да бъде и по-малък (колкото гумичка на молив)

Развитие
Наблюдавайте за промени в пигментацията, размера, формата или симптоми като сърбеж, чувствителност или кървене

3. Кога една бенка е опасна?
Бенките са струпване на меланоцити - вид клетки в кожата, които определят нейния цвят. Въпреки че много малко бенки се променят в меланом - най-агресивният вид рак на кожата, някои могат да се развият до този тип рак на кожата. Бенките, от които може да се развие меланом, са обикновено с неправилна форма, съдържат различни цветове и са по-големи от размера на гумичка на молив. Подозрителни са нови бенки, които се появяват при възрастни хора. Научете се да откривате ранните знаци на този вид рак на кожата, защото той може да бъде излекуван, ако бъде диагностициран навреме.

4. Не горете бенките с лазер, ток или други подобни методи!
Ако откриете бенка или петно по кожата си, което е сърбящо, подуто, отделя секрет или не зараства - спешно се консултирайте с онкодерматолог. Лекарят може да предпочете да отстрани петното или бенката, за да може допълнително изследване на тъканта да уточни дали образуванието е съмнително за меланом. Патоанатомичното изследване на тъканта е единственият начин за поставяне на тази диагноза! Патологът изследва тъканта с микроскоп за наличие на ракови клетки и описва резултатите в доклада от патологично изследване. Докладът от патологично изследване е документ, съдържащ информация относно тъкан, която е взета от тялото при биопсия или операция. Това изследване е изключително важно и трябва да бъде пазено. Ето защо изгаряне на бенки или петна (при които не остава материал за изследване) е напълно противопоказно.

5. „Бенките не се пипат“ е мит
Много устойчив мит е, че „бенките не се пипат“. Напротив – колкото по-рано опасната бенка се изреже напълно, толкова по-голям е шансът за пълно излекуване без медикаменти.

6. Кой може да развие меланом?
Въпреки че всеки може да развие меланом, рискът е най-висок при:
• Хора с бяла кожа и светли очи
• Множество големи и с неправилна форма бенки
• Наследствена обремененост за меланом
• Чести слънчеви изгаряния, особено в детството
• Хора, които живеят на висока надморска височина или целогодишно се излагат на слънце

7. Как да преглеждате сами кожата си за променени бенки ?
Най-честата локализация за меланом при мъжете е на гърба, а при жените - на краката. Важно е обаче да оглеждате цялата си кожа - започнете от главата и продължете надолу веднъж в месеца. Оглеждайте внимателно и скритите места – между пръстите на краката, под мишниците, стъпалата, задната страна на коленете, скалпа и тила. Използвайте огледало или помолете някой в семейството да ви помогне. Бъдете особено подозрителни, ако откриете нова бенка. Те много рядко се появяват в зряла възраст. Много практично е да снимате бенка, за която имате съмнения. Това ще ви помогне да проследите евентуални промени. Обръщайте особено внимание на промени в бенките, ако сте тийнейджър, бременна или навлизате в менопауза, когато настъпват резки промени в нивата на хормоните.
Хората успешно откриват меланоми по кожата си. В повече от половината от случаите меланомите са откривани от самите пациенти или техни близки. Редовните прегледи на кожата водят до увеличаване на процента излекувани пациенти. Самостоятелният преглед на кожата е лесен и отнема не повече от 10-15 минути веднъж месечно.

Оглед на цялото тяло отпред и отзад в огледалото, след това на лявата и дясната страна с вдигнати ръце
Свийте лактите и огледайте внимателно долната повърнхност на предмишницата, мишницата и дланите
Огледайте задната част на краката и стъпалата, петите, пространството между пръстите и долната част на ходилата
Прегледайте задната част на врата с огледало, като разделяте косата за по-добра видимост

8. Можете да намалите риска от развитие на меланом
• Ограничавайте излагането на слънце, особено между 10 и 16 часа, когато слънцето е най-силно.
• Докато сте на открито, предпазвайте кожата си със слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок (не забравяйте да намазвате и устните и ушите).
• Носете шапка и слънчеви очила.
• Бъдете облечени по възможност със светли дрехи с дълги ръкави.
• При всяко съмнение за промяна или новопоявила се бенка се консултирайте с дерматолог, специалист в областта на кожните тумори или онкодерматолог.

9. Къде по кожата може да възникне маланом?
• Въпреки силната взаимовръзка между излагането на слънчева светлина и развитието на меланом, туморите могат да засегнат всяка част от кожата, включително области, които обикновено не се излагат на слънце, като половите органи или аналната област. Други части на тялото, като устата, очите или нокътното легло също могат да бъдат засегнати.
• Най-често засегнатите области при мъжете са гърбът и гръдният кош, а при жените - гърбът и краката.
• Меланомът прораства през кожата до подкожните мазнини и може да се разпространи чрез лимфната система и кръвта.
• При всяко съмнение за промяна или новопоявила се бенка се консултирайте с дерматолог, специалист в областта на кожните тумори или онкодерматолог

10.Заплаща ли се лечението на меланом?
Лечението и лекарствата за меланом в България се покрива от Здравна каса и пациентът не заплаща дори потребителска такса, ако бъде диагностициран и лекуван от меланом.

Полезна информация
Специалисти онкодерматолози, към които можете да се обърнете за диагностика и лечение на меланом:
София - Доц. Красимир Киров - Клиника по Дерматология, Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология, тел. 02 8076-299
Пловдив: Д-р Гергана Шаламанова - Отделение по Медицинска онкология и дерматология, Комплексен онкологичен център - Пловдив, База II; 032/ 277 264
Плевен: Д-р Веселин Киров -УМБАЛ "Георги Странски"; Отделение за диспансерно наблюдение на болни с онкологични заболявания, тел.: 064/ 886 257
Стара Загора- Д-р Петя Пеева -Комплексен онкологичен център - Стара Загора“; 042/ 614 196, 042 / 614 193
Бургас: Д-р Маргарита Пейчева: Комплексен онкологичен център – Бургас, 056/82-01-42; 056/87-66-63
Варна: Д-р Бисерка Въжарова, д-р Дияна Камбурова - СБАЛОЗ "Д-р Марко Антонов Марков", 052/ 975-840