Как да се справим със ставните болки


Болест : артроза

Последна промяна на 14 November 2017 в 23:18 830 0

Ако имате проблеми при бързото изправяне или изпитвате болка при тичане, става въпрос за артроза. Тези проблеми са сериозни и се нуждаят от навременна профилактика и подходящо лечение.

Първоначално проблемите се явяват само при движение, а по-късно и когато тялото е в покой. Най-често от артроза се засягат носещите стави: тазобедрените, коленните и тези на гръбначния стълб. Типичен симптом е повишената чувствителност към студ и промени във времето.
В здравите стави е налице баланс между натоварването върху ставната повърхност и устойчивостта на хрущяла и костта. С напредването на възрастта или поради усилено натоварване, хрущялът, покриващ ставата, постепенно се износва – изтънява и губи своята еластичност, а по повърхността му се образуват шипове. Тези промени ограничават движението на ставата.
След 50-60-годишна възраст проблемите се засилват до симптоми на напреднала артроза. Постепенно хрущялът изтънява до пълна загуба, налице са намалена устойчивост и еластичност на ставата, силна болка, влошена подвижност.
Специалистите съветват да се избягват рисковите фактори: наднормено тегло, неподходящо хранене, обездвижване, както и продължително свръхнатоварване на ставите чрез спорт или физическа работа.
Препоръчва се приемането на калций и подходяща диета с храни, източници на това вещество. Киселото мляко е особено подходящо за здрави кости и подмладяване.
Трябва да знаете, че болкоуспокояващите не са най-доброто решение, защото те не премахват причината, а само временно потискат болката.