Какво трябва да знаем, преди да се ваксинираме срещу ковид-19


Болест : ковид-19

Последна промяна на 22 February 2021 в 00:08 1046 0

Масовата ваксинация у нас предстои. Затова е полезно да се знаят някои неща преди нейното извършване.
Ваксината се прилага чрез мускулно инжектиране в два етапа с интервал от три седмици.

Имунитет, придобит в следствие на ваксинацията е с неясна продължителност, поради краткия период за наблюдение върху ефективността на ваксината досега.

За всички български граждани ваксината е безплатна и доброволна.

Всеки, изявил желание да се ваксинира (пред личния лекар), трябва към момента на извършване на ваксинацията да е здрав. Това означава ваксинираното лице да няма повишена телесна температура и остри вирусни инфекции, да липсва обостряне на хронични заболявания, както и наличие на алергични реакции. В противен случай ваксинацията трябва да бъде отложена, докато болестните симптоми изчезнат. Ако това не се спазва, вероятността от усложнения вследствие на ваксинацията е голяма!
Друго, което трябва да се спазва безусловно, е забраната за употреба на алкохол в деня преди ваксинацията. На практика ваксината, като всяко лекарство, е несъвместима с алкохола. Доказано е с пълна сигурност, че дори малкото количество алкохол има потискащ имунитета ефект.

Препоръчва се също така в деня на ваксинацията да се ограничат посещенията на бани, басейни и сауни. Към момента на ваксинацията трябва да се избягват и някои фактори, които могат да повлияят върху нейната ефективност- хипотермия (преохлаждане), физическа активност, излагане на слънце. Физическите упражнения и спортуването трябва да се отложат за следващите няколко дни след ваксинацията.

Съществуват и редица други ограничения. Препоръчва се след остри вирусни инфекции ваксинацията да се отложи поне с един месец.
Също така всяко обостряне на хронично заболяване в рамките на 30 дни преди датата на ваксинацията е противопоказание за нейното извършване.

Изключва се възможността за ваксинация на лица с онкологични заболявания и автоимунни патологии в активен стадий.

Внимателна преценка изисква и въпросът за ваксинацията на лицата, които са прекарали заболяването и имат антитела срещу вируса. Преобладаващо е становището, че ако човек има антитела, ваксинацията не е препоръчителна.

При съмнение за латентна или прекарана безсимптомна форма на Covid-19 инфекция е препоръчително да се направи PCR тест 48-72 часа преди ваксинацията. Ако е тестът е положителен ваксинацията е противопоказна.

Когато човeк е взел решение да се ваксинира, той трябва предварително да е подготвен, че, както при всяка ваксина, са възможни определени реакции от страна на организма. Официалната информация от опитите с доброволци сочи, че най-честите симптоми са болезнени усещания на мястото на инжектирането, краткотрайно повишаване на телесната температура на 37.1- 38 градуса, по рядко фебрилна треска за 2-3 дни, болки в различни мускулни групи.

Ефективността на ваксината може да се провери по нивото на антителата към шиповия (S) протеин. Този тест, обаче, може да бъде само спомагателен, а не е задължителен. Регламентът на ваксинацията не изисква неговото извършване, Така че двукратната ваксинация с интервал от 3 седмици представлява пълен курс без други проверки за ефективността на ваксината да са задължителни.