Какво знаем за собствената си нервна система


Болест : неврози

Последна промяна на 26 November 2018 в 08:59 1598 0

Защо развиваме неврози?
Предразположението към тях се предава по наследство. Но ако през своя живот човек не се сблъска с особено тежки ситуации, гените му могат и да не се събудят.
Склонността към психически разстройства е присъща и на тези, които са имали прекалено взискателни или не особено любящи родители.
На зряла възраст пък най-разпространените фактори, провокиращи неврози, са претоварването с информация или нейният недостиг.
Има ли връзка между нервите и състоянието на целия организъм?
Здравето на нервите се влияе най-вече от черния дроб, сърдечносъдовата система – високо или ниско кръвно налягане, хормоналния фон. И обратното, ако нервите ви са съсипани, можете да очаквате проблеми точно с тези органи и системи.
Кои черти на характера предразполагат към неврози?
Вредни за нервната система са прекалената подреденост, точност, педантичност, стремеж да се угоди на всички, самокритичност, склонност към самоанализ.

Как ни влияят вирусите?
Вирусната инфекция предизвиква не само отравяне на организма, тя ускорява и смъртта на нервните клетки. Грипът например поразява кръвоносните съдове, нарушава микроциркулацията на телесните течности, затруднява работата на нервната система. Човек става апатичен, бързо се уморява.

Възстановяват ли се нервните клетки?
Възстановяват се, но в незначителни количества. Невролозите обаче не виждат в това никаква трагедия – запасът от нервни клетки в организма на всеки от нас е разчетен за 120 години живот.

Кои са най-нервните професии?
Най-натоварена е нервната система на тези от нас, които работят с хора – постоянното „превключване” от холерик на меланхолик направо изтощава. Психиката се разклаща и от професии, които изискват максимална точност, напрежение, внимание. Например наблюдаването под микроскоп. На пръв поглед безобидна процедура, но е свързана с рязък скок в кръвното налягане.

Кои са храните, укрепващи нервите?
Според китайската философия, за да сме здрави психически и физически, в менюто ни трябва да присъстват по равно всичките пет вкуса: горчиво, сладко, кисело, люто и солено. Отдавна е известно и това, че нервните клетки се възстановяват по-бързо с храни, съдържащи протеини и лецитин – яйца, млечни продукти, риба, нетлъсто телешко, заешко месо.

Как да избягаме от всекидневния стрес?
Човек на средна възраст е в състояние да предпази нервните си клетки, правейки по десет хиляди крачки на ден, което е равно на пет километра пеша. Бързото ходене не само снема нервното напрежение, но и тренира сърдечния мускул. Освен физическите натоварвания важни са и нашето хоби, положителните емоции, които можем да си доставим с някой хубав филм, среща с приятели, игра с децата.