Кардиореналната болест се развива рано при пациенти с диабет


Болест : диабет, кардиоренална болест

Последна промяна на 10 декември 2019 в 20:34 611 0

Диабетът е комплексно заболяване, при което, наред с повишена кръвна захар, има засягане на редица органи и системи като сърцето, бъбреците, нервите и други.

Сърдечната недостатъчност и бъбречното заболяване, известни като кардиоренална болест, се срещат често при пациентите със захарен диабет тип 2 и се развиват рано в хода на заболяването. В началните си стадии кардиореналната болест може да остане неизвестна. Навременното включване на подходящи медикаменти за лечение на диабет, които намаляват риска за кардиоренална болест, могат да подобрят прогнозата на пациентите с диабет и да удължат живота им.

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тъканите и органите или не може нормално да се изпълва с кръв, обяснява доц. Яна Симова. Диабетиците развиват сърдечна недостатъчност по-често и по-рано от останалите хора. Данните сочат, че повече от 2/3 от тях имат нарушена функция на сърцето 5 години след поставяне на диагнозата. Въпреки това сърдечната недостатъчност често остава недиагностицирана. Особено висок риск от сърдечна недостатъчност имат диабетиците, които са с наднормено тегло, повишено кръвно налягане, в напреднала възраст, както и жените.
Сърдечната недостатъчност често върви ръка за ръка с бъбречно заболяване, като недобре контролираният диабет е една от основните причини за развитието му, обяснява доц. Шинков: „Обикновено това се случва бавно и неусетно и ако не се направят специфични изследвания, състоянието дълго остава неразпознато“ – предупреждава той.

Лекарите са категорични, че кардиореналната болест може да бъде фатална. Затова и в медицината се търси комплексно лечение на диабета. „Поддържането на кръвната захар в норма и намаляването на риска от кардиоренална болест са неразделна част от лечението на диабета“ - допълва доц. Шинков.

Вече съществуват лекарства, които предпазват от кардиоренална болест, като намаляват риска от бъбречно заболяване и сърдечна недостатъчност. Международната медицинска общност препоръчва избор на медикаменти с доказани ползи за кардиоренална протекция рано в лечението на захарен диабет тип 2. „При пациентите с диабет съвместното засягане на сърцето и бъбреците (кардиоренална болест) се случва често, настъпва рано и може да бъде фатално, но има добра новина, и тя е, че нова група медикаменти дава надежда за съхраняване на функцията на сърцето и бъбреците при диабетиците“, в заключение обобщава доц. Симова.

В сайта диабет.бг можете да видите видео с доц. Симова, в което разказва повече за сърдената недостатъчност и последици й за здравето и живота на хората с диабет.

Информацията бе изнесена по време на поредния, 7-ми модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“, който бе на тема „Смъртоносният дует – сърдечна недостатъчност и диабет“. Гост-лектори бяха доц. Яна Симова - началник Отделение по кардиология, Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов Център УМБАЛ София и доц. Александър Шинков - специалист по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“- София.
Началото на проекта „Часът на диабета“ бе поставено през 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтична компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.