Кардиостимулаторите


Болест : Сърдечната недостатъчност

Последна промяна на 20 март 2021 в 13:49 107 0

Сърдечната недостатъчност е невъзможност на сърцето да изпомпва необходимото за организма количество кръв. Тя може да е следствие на коронарна съдова болест (КСБ), инфаркт, кардиомиопатия и др.

Сърдечната ресинхронизираща терапия (CRT) е изключително подходяща за пациенти със сърдечна недостатъчност и характерни изменения на електрокардиограмата и рядко има противопоказания. Тя е сред най-съвременните начини за подобряване на прогнозата при тези пациенти, а когато се комбинира с кардиовертер-дефибрилатор (CRT-D) предотвратява и внезапната сърдечна смърт, разяснява д-р Красимир Джинсов, кардиолог, електрофизиолог и експерт по кардиостимулация в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

CRT представлява имплантиране на специален кардиостимулатор под ключицата на пациента. Чрез електроди, които достигат до сърцето по венозен път, устройството подпомага функцията на сърцето, като синхронизира неговите съкращения чрез електрически импулси. След поставяне на кардиостимулатора лекарят прецизно го настройва, за да отговаря на нуждите на конкретния пациент.

Кардиостимулаторът може да остане в човешкото тяло до 10 години, като през това време работи със специална литиева сребърно-ванадиева хибридна батерия. След този период устройството може да се замени с ново. Тези устройства изискват проверка при специалист по кардиостимулация един-два пъти годишно, като през останалото време пациентите се наблюдават от техните лични лекари и кардиолози“, обясни протокола на проследяване д-р Джинсов.

В момента Националната здравноосигурителна каса покрива 100% от стойността на този тип устройства и пациентът не заплаща нищо, а кардиостимулаторът буквално може да спаси живота му.

Пътят на пациента е през личния лекар, който да го изпрати при кардиолог - електрофизиолог и след това да се прецени необходимостта от поставяне на кардиостимулатор.

За имплантирането на устройството са необходими два дни болничен престой. Възстановяването е бързо, още на следващия ден след имплантацията пациентът може да се обслужва сам и да се върне към всекидневието си.