Кърлежите и лаймската болест


Болест : лаймска болест

Последна промяна на 25 June 2021 в 08:35 666 0

Особено удобни са приспособленията тип кози крак, които се продават в по-малък и по-голям размер, съобразно с размера на кърлежа.


Повод да обърнем отново внимание на този проблем е, че сезонът е с обилни валежи, бързо израстване на тревите и е благоприятен за развитие на кърлежи. Общините и стопаните с дворове трябва да пръскат.

Кърлежите се пренасят от домашни животни: овце, кози, коне, кучета, котки, а птиците отнасят заразата надалеч, без да боледуват, ухапани от кърлежи (особено от твърдия „еленов“ кърлеж или кафяв „кучешки“).

Бактерията се пренася чрез ухапване на животното - преносител от кърлежите или се предава върху яйцата, снасяни от тях за размножение. Кърлежите се развиват във влажна, тревиста местност, особено след дъждове, в периода от април-ноември.

Ухапват човека, впиват се с пипалца и главичка, смучат лимфа и изливат носещите бактерии, наедряват. Рядко сами се отделят от кожата и тогава човек може и да не разбере, че е хапан - остава само зачервено и подуто място.

Зараза може да се пренесе и през конюнктивата от замърсени ръце, размачкали кърлежа при чешене. Доказана е възможност и вътреутробно предаване на бактерията, през плацентата на майката върху бебето, а също и при полов акт.

Лаймската болест при човека започва след инкубационен период от 3-30 дни (най-често 7-14 дни след ухапване, от което остава само едно зачервено място, като от комар) с висока температура, втрисане, главоболие, отпуснатост, депресия, пълзящо зачервяване - петна на кожата, болки в ставите, поразяване на сърдечния мускул, лимфната система и особено неприятно засягане на централната или периферна нервни системи: може да започне с бързоразвиващ се менингоенцефалит (понякога смъртоносен), болки, крампи на мускулите, изтръпване на крайниците (бъркан с други форми на полиневропатии или диагностицирани увреждания на централна и периферна нервна системи като МС – множествена склероза). Може да има болки в гръдната област, като при стенокардия, междуребрена невралгия. Болестта обикновено протича в 3 фази:

1. Може да протече и безсимптомно, след месеци или години болният да си спомни, че е ухапван от кърлеж. Започва с конюнктивит (сълзотечение), болки по мускулите, лицева парализа (фациалис), сърдечни болки (аритмии, кардиомегалия - увеличено сърце), засягане на аортата и неврологични проблеми. Симптомите може да останат за месеци или години, дори и след лечение с антибиотици.
Причинителят на болестта е бактерия, наричана спирохета - Борелия Бургдорфери, изолирана от Уили Бъргдорфър през 1981г., след поява на болестта през 1975 г. в град Лайм в Щата Кънектикът, Сащ, и от там идва името Лаймска болест.

Първият случай в България е доказан през 1987 г. след изпращане на кръвен материал в Швейцария. Сега антитела и антигени могат да се докажат у нас във всяка реномирана лаборатория.

Поради хронифициране на болестта като МС (дисеминирана склероза), с увреждане на централната и периферна нервна система, всеки добър невролог трябва да търси при МС винаги антитела на борелия и да я лекува като такава. Характерно е, че тази бактерия е с многослойна външна мембрана, движи се с въртеливи движения като тирбушон, външният протеин на мембраната е рекомбинантен, с промяна на ДНК вътре в клетката на пациента и създава условия за реинфекции у болния и пречи на създаване на имунитет.

Не се препоръчва самолечение. Винаги да се търси инфекционист и лечението да се започва в специализирано заведение, най-малко една седмица, но не повече от 4 седмици, с доксациклин 2х100 мг за възрастни, но най-добре да се комбинират два или три вида полусинтетични антибиотици (пеницилини, цефалоспорини, макролиди, флуороквинолони).

Какво можем да направим
Най-важна е профилактиката: периодично косене на тревата в паркове и градини и пръскане с антипаразитни и пестицидни средства. Някои препоръчват отглеждане на птици токачки, които жадно изяждат кърлежите, а освен това са с вкусно месо и яйца.
Когато стопаните работят в градината и на полето, сред буйна трева, да използват защитно облекло: шапка, маска, ръкавици, гумирани панталони, ботуши, напръскани с антипаразитни средства, напр. перметрил).
Туристите винаги да имат предвид тази опасност: да закриват голите места на кожата, да лягат върху добри постилки, да се проверяват един друг цялостно за евентуални впили се кърлежи, родителите да проверяват всекидневно играещите навън деца, да се вземат мерки за домашните любимци.

Впил се кърлеж
Да се премахне колкото се може по-скоро, най-късно до 24-я час от впиването. Да не се чакат часове след намазване с мас или спирт на мястото. Кърлежът да се хване с пинсета, щипка или с ръка с ръкавица и да се издърпа леко нагоре. Грешно е приетото завъртане в посока, обратна на часовниковата стрелка. След това мястото трябва да се огледа дали не са останали части от кърлежа. В такъв случай се отива веднага при хирург! След изваждане на кърлежа мястото се маже с йод. Има набори от пинсета, лупа, дезинфектант по аптеките.
След като извадите кърлежа, може да го сложите в добре затворено бурканче и да го занесете в Центъра по заразни и паразитни болести, където срещу заплащане ще ви кажат дали е заразен с Лаймска болест. Ако не – увийте го в хартийка и го изгорете.
Има ваксина за домашни животни и любимци и ваксина - храна, която се поставя в хранилките. Произведени са и ваксини за хора, чрез вкарване на протеин от бактерията и изработване на имунитет срещу нея.