Кашлицата е симптом, а не диагноза

Пушачите по-често развиват ХОББ

Последна промяна на 19 December 2018 в 11:07 1288 0

Д-р София АНГЕЛОВА, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, специалист-пулмолог:

- Д-р Ангелова, от пролетта на 2018 г. провеждате кампания за безплатни изследвания на пушачи и пасивни пушачи в София. Бихте ли разказали какви са резултатите от нея до момента?


- Кампанията се провежда със съдействието на Столична община и лично на г-жа Йорданка Фандъкова, за което сме изключително благодарни. Кампанията е инициирана от Сдружение национална асоциация за профилактика на белодробните болести. Столична община ни предостави своя мобилен флуорограф – апарат, чрез който се прави рентгеново изследване на белите дробове. Заедно с него извършваме и спирометрия – това е метод, чрез който се изследва функцията на белите дробове. Изследванията извършваме в двора на Втора градска болница, в двора на 12-о ДКЦ в Люлин. С предварително записване чрез горещата телефонна линия на Института за здравно образование – наш партньор в кампанията, към нас бяха насочвани хора с повишен риск от развитието на белодробни болести. Най-общо – това са пушачи, бивши пушачи и пасивни пушачи – хора, които живеят или работят с пушачи.


- Колко души успяхте да изследвате и какво показват изследванията?


- От май до октомври 2018 г. сме изследвали 340 души. При над 50% от тях се установи ХОББ – хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите). Тези хора бяха насочени към пулмологични кабинети за провеждане на лечение. Установиха се и пациенти със съмнения за карцином на белия дроб, с други проблеми. Всички те бяха насочени за диагностично уточняване. Те ни бяха изключително благодарни за кампанията и споделиха, че не биха отишли иначе на преглед, защото са работещи, заети, нямат време, и т.н. Анкетирах лично всички тези хора относно така наболелия въпрос за пушенето в заведенията. Макар че това са пушачи, 80% от тях не желаят пушенето в заведенията да се връща! За това се бори и нашето сдружение – живот без тютюнев дим.


- Колко опасна е ХОББ?


- През 2016 г. ХОББ се изкачи на трето място като причина за смърт в световен мащаб. У нас като че ли белодробните болести се неглижират. Здравната система и обществото обръщат голямо внимание на сърдечносъдовите и онкологичните заболявания. Там са насочени и средствата за скрининговите програми. Няма скринингова програма за белодробни болести и сега с тази кампания категорично доказваме, че има смисъл от отделяне на средства точно за такива програми. В България белодробните болести са на първо място като заболеваемост, особено сред децата. Много родители смятат, че те са свързани с алергени, но не е така. Има много семейства, в които се пуши. А едно дете, което е изложено на въздействието на тютюневия дим в дома, особено като пушат двамата родители, рискът това дете да заболее от ХОББ в по-голямата си възраст се удвоява. Затова отправяме посланието си към родителите- пушачи да бъдат много внимателни към децата. Пушенето под аспиратора не решава проблема на детето им. В кабинета ми идват деца, често боледуващи, които стигат до болници. Питам при какви условия живее това дете – има бедни хора, може би живее при лоши условия, с влага, мухъл. Не – оказва се, че тези родители живеят в прекрасни домове, имат добър стандарт на живот, но пушат пред децата си!


- Проветряването не решава ли проблема?


- Не. Доказано е, че вентилационните системи в заведенията и аспираторите в домовете не могат да очистят въздуха от тютюневия дим. За една година един активен пушач с 20 цигари дневно, отделя около 100 гр. смола. Тя прониква в таваните, стените, подовете и оттам идват тези неприятни миризми на пепелник в една къща, в която се пуши. Няма как да се премахнат катраните и смолата. С годините тази смола се излъчва в стаята, ако живеят деца от ранна възраст пълзят по пода по килимите, играят в стаите, насищат белите си дробове. Това подпомага развитието на белодробните болести. Ако си купувате къща или кола втора ръка, не купувайте от пушачи, защото рискувате да поемете токсините с времето.


- Кои са застрашени повече – пушачите или пасивните пушачи?


- Имам много пациенти, които живеят с пушачи. Един мъж например от години обикаля лекарите и не може да се излекува. С години! И когато го питам – пуши ли, той казва – не, но жена ми пуши! Приех ги и двамата с жена му, посъветвах я да не пуши пред него заради неговото здраве. И човекът се оправи. Имах и пациентка астматичка, която въпреки лекарствата не подобряваше състоянието си. Защо – колежката й пуши на работното място. И изведнъж виждам подобрение на състоянието – колежката спряла да пуши! Подкрепям всички, решили да спрат цигарите, имам кабинет за отказване от тютюнопушене, ще им подаря и моята книга „Наръчник за пушача“.


- Има ли хора, които са предразположени към ХОББ, например заради възрастта?


- Всичко зависи от чувствителността на организма към тютюневия дим. Има възрастни без ХОББ и млади с ХОББ. Чувствителността на организма към тютюневия дим е различна! Кристи Търлингтън – топ модел, която след като баща й се разболява от рак , тя на 41-годишна възраст обявява, че е болна от ХОББ, а е пушила само 10 години. Баща й умира 97-ма година, тя започва кампанията за набиране на средства за борба с рака и ХОББ. Затова в нашия скрининг няма ограничение за възраст – може да се запише всеки, който има проблем. Така разчитаме да открием заболяването по-рано, за да не стигат тези хора до живот с кислородни апарати.

Обръщам се към всички, които кашлят упорито и се крият зад димната завеса на „тютюнджийската кашлица“. Да не пият противокашлични сиропи от аптеките без лекарско предписание, тъй като е много важно да се установи причината за кашлицата и тогава да се лекуват. Всички, които имат задух, чести инфекции на дихателните пътища, свирене в гърдите – да се преглеждат, за да установим причината. Не забравяйте, че кашлицата е симптом, а не диагноза!