Когато дишането е борба


Болест : астма, ХОББ

Последна промяна на 21 January 2018 в 21:49 1147 0

Лекари и пациенти искат безплатно лечение за хората с хронична обструктивна белодробна болест ( ХОББ) и реимбурсиране на домашната кислородотерапия.

Какво представлява ХОББ?
ХОББ е съкращение на Хронична обструктивна белодробна болест. В резултат на повишена секреция или пък разрастване на съединителна тъкан частично се запушват и деформират дихателните пътища, което води до намаляване на дихателния капацитет. Заболяването е прогресиращо и необратимо. То има две проявления със съответна симптоматика:
Страдащите от хроничент бронхит обикновено са пълни, често с метаболитен синдром, кожата им има син оттенък. Правят чести обостряния на заболяването, с кашлица, продължаващи по 3 месеца в две последователни години.
Страдащите от белодробен емфизем пък обикновено са слаби, с розов цвят на кожата. Страдат от хронична кашлица, която може да е само сутрешна, може да е пристъпна. Имат храчки. Първоначално задухът е само при физически усилия, но с напредване на заболяването немощта обзема човек и при най-лекото действие.
Белодробното възпаление по кръвен път може да мине в системно възпаление в организма. Пациентите с белодробни болести често развиват и сърдечносъдови заболявания, диабет, остеопороза.
Астма
Астмата е хронично възпалително заболяване. Усеща се хриптене, стягане в гърдите, задух, кашлица. В детството по-често боледуват момчетата, през пубертета половете се изравняват, докато в по-напреднала възраст по-голям риск да развият заболяването имат жените.
Основен рисков фактори за астма е алергичният ринит. Голяма част от страдащите от него развиват и астма. Също така затлъстяването, недобре излекувани респираторни инфекции. Специфичен за астмата рисков фактор е гастроезофагеална рефлуксна болест ( ГЕРБ ).
За подобряване на състоянието си болните трябва да поддържат физическа активност – спорт, разходки на чист въздух. Много важно е да разберат как правилно да ползват инхалатора. Много стриктно да спазват предписаното лечение. Прекомерната употреба на медикаменти, когато няма нужда, също може да навреди.
Ако се остави нелекувана, астмата минава в ХОББ.

Диагностика
Тестът е лесен, безболезнен, бърз. Издишва се в тръба на специален апарат и така се прави функционално изследване на дишането – спирометрия. Лекарят, към който се обръщаме, е пулмолог.
Българските пациенти днес имат достъп до най-съвременното лечение. С инхалатори, спазвайки предписания от лекаря режим, те водят нормален живот.

Причини за дихателните проблеми
1. На първо място това е пушенето. Спрете цигарите и така ще намалите риска да се разболеете.
2. Огромен проблем на съвремието ни е замърсяването на въздуха. Дизеловото гориво от автомобилите в градовете например. Един от бичовете в последните години е увеличаване на праховите частици от изгорени въглища за промишлеността и особено за отопление през зимата, което се наблюдава заради обедняването на населението. В Лондон са помислили за този проблем още през 1952 г., когато, с въвеждането на специален закон за ограничаване на употребата на въглища в домакинството, постепенно прочутите лондонски мъгли остават само спомен в литературата.
Оказа се, че София е най-мръсната столица в Европа. Тези дни беше измерено съдържание на прахови частици 5 пъти над нормата. Авторитетно международно медицинско списание публикува анализи, според които от 10-те най-мръсни градове в Европа 5 са в България, сред тях Перник, Пловдив, Плевен.
За да се предпазите, проветрявайте добре помещенията, където гори печка.
Не излизайте и не правете физически упражнения в мъгливо време.
3. Промишлени химикали, прах в работната среда.
Ограничете ползването на аерозоли и химия в домакинството: намалете употребата на пръскащи се дезодоранти, на спрейове против насекоми, на почистващи препарати. Когато ги ползвате, проветрявайте добре.
Помислете в работата как да ограничите дишането на опасни химикали и прах – носете маски, поговорете с работодателя. В крайна сметка, ако сте здрави, няма да отсъствате от работа, нали?
4. Когато се разболеете, довеждайте до край лечението, защото ХОББ и астма могат да се развият и в следствие на неправилно лекувани инфекции.
5. През есенно-зимния период струпването на хора води до повишен риск да се разболеем от грип и други вируси. Избягвайте да посещавате места, където има много хора, особено с лоша вентилация.