Кой може да практикува акупунктура

Последна промяна на 01 May 2022 в 17:24 516 0

Преди 5 хилядолетия китайски селянин установил, че главоболието му преминавало при почукване със заострен камък зад външния глезен на крака. Лекувал и други съселяни. Чул китайският император за него и го извикал да го лекува. Заинтригувал се, свикал свои известни лекари и ги накарал да обяснят ефекта.

Точко-убождането първоначално се извършвало със заострен камък, впоследствие с новооткритите метали за изработване на игли (според историческата епоха) - желязо, сребро, злато. Дълго китайски лекари използвали сребърни и златни игли без стерилизация.

Първата точка за лечение на главоболие била наречена „Кун лун“ (планина в Тибет, откъдето бил лечителят). Сега са маркирани над 1000 точки за цялото тяло. Освен завършващите висши институти за традиционна китайска медицина в осем-годишно обучение, се появили много „практиканти“ без специално обучение, т.н. „босоноги лечители“ (ходели боси, за да контактуват с Природата). Поради новопоявилите се вируси на хепатит, спин, и др., не поддаващи се на олигодинамичното обеззаразяващо действие на сребро и злато, настъпили много неудачи и с идване на Гоминдана на власт през 1929 г. иглолечението било забранено в цял Китай. Възстановено е чак след Революцията през 1949 г. с регулиране да се извършва само от дипломирани лекари или лекари, завършили шестгодишна „светска“ медицина, но задължително преквалифицирани за две години в институтите по традиционна медицина. Подобна съдба имала и френската медицина: През 1816 г. лекарят Лудвиг Берлиоз, през 1825 г. лекарят на Бонапарт – Сарландие, и през 1862 г. Трусо прокламират своите научно-практически постижения с игло- и електро-иглолечение. Интересът на нацията към методиката се разширил до такава степен, че масово се прилагала от немедицински лица. Особено от бръснари, които лекували и с пиявици. Появили се много неприятни последици, че в началото на ХХ век тя е забранена да се практикува с указ. Едва през 1943 г. се възстановява Френското дружество на завършващи новооснования Институт за обучение на лекари и стоматолози.

У нас носители на китайската медицина са били богомилите в средата на Х век. Едва през 1960 г. д-р Мария Цекова и д-р Веселин Дашин завършили в Китай 4-месечен „Курс за специализация на лекари от Съветския съюз и други социалистически страни“, а стоматологът д-р Николай Хаджидончев специализирал при французина Анри Гу и практикувал методиката в свободната си практика в Полски Тръмбеш. По настояване на Съветския министър на здравоохранение на СССР, където имало кабинети за акупунктура във всички болници и поликлиники, през юни 1976 г. у нас се създаде Научна група по акупунктура.
При много от източните практики трябва да се внимава при лица с разширени вени, множество гнойни образувания по кожата и съмнение за инфекциозни зарази: детски шарки, туберкулоза, хепатит, спин, ковид-19, денга, и др. Тъй като тези методи спадат към т.н. рефлексотерапия, която е забранена при лица с ритъмни сърдечни заболявания, злокачествени новообразувания, трескави състояния, остри инфекциозни заболявания, миокарден инфаркт, активна туберкулоза, сърдечносъдова и дихателна недостатъчност, алкохолно опиянение, психична възбуда, кахексия (измършавяване), и бременност. Това е моята констатация от 60-годишната ми лекарска клинична практика като невролог, и 45-годишна практика на акупунктура и преподавателска дейност и следене на световната научна интерпретация.
Въз основа чл.170 от Закона за здравето и Наредба № 7/01.03.2005г. и Заповеди за Издаване на удостоверение за регистрация на лица, практикуващи неконвенционални методи/2011-2016г., право да практикуват имат лица, притежаващи дипломи за завършено висше образование „магистър“ по медицина, дентална медицина и фармация, „специалист“ или „бакалавър“ по „здравни грижи“, диплома за завършено средно образование и свидетелство за обучение, не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище.

Акупунктурата трябва да се извършва само от дипломиран лекар или стоматолог
1. Акупунктурата, електроакупунктурата и су-джок терапията са малки хирургични интервенции и изискват лекарска асептика и проследяване.
2. Принципът на тази терапия е отключване на нов рефлекс, модулиращ или премахващ патологичния рефлекс на болестния симптом, а новият рефлекс може да бъде пагубен за някои пациенти, игнорирани от некомпетентни лечители.

Какво се лекува с акупунктура ?
Преди всичко болката. Мигрена и всякакво главоболие. Още невралгии на троичния нерв, на езикогълтачния, задтилъчния, обтураториус, на радикулити, неврити, ганглионити, плексити, междуребрена и след херпес-зостерова невралгия, фациалис (неврит на лицевия нерв), артрити, артрози, болестта на Рейно, вазомоторен ринит, бронхоспазми, бронхиална астма, невродермит, екземи, запек, колит. Иглотерапията подобрява тонуса и защитните сили на организма, но при особено опасни инфекции, като ковид-19, да се разчита на други средства.
Не се доверявайте на нерегулирани реклами за т. н. алтернативни методи на лечение. Доверете се първо на конвенционални, световно-уточнени методи за лечение и използвайте методите на източно-азиатската медицина, практикувана само от рутинирани лекари, и само когато ефектът от първите е незадоволителен.