Коксартрозата може да се лекува и без операция


Болест : коксартоза

Последна промяна на 23 April 2018 в 16:40 17216 0

Първите прояви на болестта са дискомфорт в тазобедрените стави (едностранно или двустранно), като болката може да се усеща в слабините, кръста и коленете. Постепенно настъпват ограничаване в подвижността, а при продължително ходене се наблюдава и куцане. Понякога болният усеща в съответната става хрущене.

В хилядолетното развитие и усъвършенстване на човека ставните хрущяли поемат ролята на буфер, т.е. те са възглавнички, които улесняват механизма на движението. Но при пренатоварване, обездвижване, травми, хрущялите се изхабяват до определена степен, атрофират и част от остатъците им се вкостеняват и втвърдяват. Увредените стави продължават да се подлагат на неконтролируемо и недозирано обременяване, вследствие на което настъпват реактивно-възпалителни изменения в синовията на тазобедрените стави, в ставната капсула и в разположените в съседство връзки и сухожилия. Понякога такива дразнения се придружават от набиране на вътрешно-ставна серовъзпалителна течност.

Лечебно-профилактичните мерки са ценни, когато се прилагат комплексно и конкретно за всеки пациент, в зависимост от индивидуалното му състояние, стадия и продължителността на заболяването. Успешен безлекарствен и безоперативен метод на коксартрозата е "безкръвната хирургия”. Точното състояние на пациента се установява чрез мануална диагностика. Назначава се схема на лечение, включваща мануална терапия, специални източни масажи, йогийски гимнастики за укрепване на костната мускулатура, диетолечение, иглотерапия, балнеолечение (в Павел баня, Поморие, Старозагорски, Хасковски минерални бани и др.).

Крайната и нежелана мярка – операция, може да се избегне, когато назначената схема на лечение се прилага от опитен лекар мануален терапевт, физиотерапевт, с помощта на висококвалифициран персонал и съвременна апаратура.
За трайно излекуване е необходимо да промените начина си на хранене: избягвайте месото, местните и млечните продукти, бялото брашно, бялата захар, преяждането. Пийте повече вода. Прилагайте редовно очистителни процедури.