Корона вирусът изплаши света


Болест : коронавирус

Последна промяна на 10 февруари 2020 в 21:19 787 0

Тези дни вниманието на медиите по цял свят е привлечено от появата на заболяването тежък остър респираторен синдром - ТОРС, известно повече като SARS-CoV (Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus). Това заболяване едва ли може да се нарече „ново“ или „загадъчно“, тъй като първият случай беше регистриран още през ноември 2002 г. в една китайска провинция. До юли 2003 г. вирусът вече се беше разпространил в 37 страни със 774 смъртни случая. През март 2003 г. СЗО оповести официално наличието на глобален риск и необходимост да се спре разпространението на това заболяване в глобален мащаб.

Заболяването отново се появи в Китай на 31 декември 2019 г. в 12-милионния град Ухан, след което на 9 януари беше регистриран и първият смъртен случай при 61-годишен мъж.

Причинителят на ТОРС е от семейството на корона вирусите, които наброяват почти 40 вида. Те поразяват както човек, така също и котки, кучета, свине и едър рогат добитък. Предполага се, че основен носител на вируса са животните. Вече безспорно е установено, че вирусът може да се предава и от човек на човек при сравнително близък контакт.

ТОРС често прилича на пневмония или грип и започва с треска след 2-10 дни ( средно 7дни) след заразяването.
Заболяването се проявява с характерни симптоми:
– Треска с температура 38 градуса и повече;
– Главоболие;
– Обща слабост;
– Болки в мускулите;
– Суха кашлица – появява се на 2-7 ден след началото на заболяването.
Типична особеност при ТОРС е липсата на кихане и хрема, които са обичайни за всяко простудно заболяване.

В някои случаи заболяването прогресира до тежка пневмония, довеждаща до дихателна недостатъчност.
Болният от ТОРС е най-заразен след появата на симптомите на заболяването. Досега не е установено дали болният е заразен преди появата на болестните симптоми в т.н. продромален период или в първите дни след оздравяването. В тази връзка се препоръчва оздравелите хора да се въздържат от посещаване на обществени места за 10 дни от изчезването на симптомите.

Заболяването преминава през няколко стадия и продължава общо 10-14 денонощия:
1-ви - това е стадият на грипоподобната инфекция (продължава 2-3 дни);
2-ри стадий - настъпване на имунодефицит, рязко намаляване на имунитета, при което състоянието на болните се влошава (продължава 3-4 дни);
3-ти стадий на атипична пневмони (състоянието на болните е много тежко, появява се дихателна недостатъчност и оток на белите дробове);
4-ти терминален стадий, който се съпровожда с токсичен шок и полиорганна недостатъчност.

Смъртността е при ТОРС е от 6-15%. При повечето болни (около 90%) протичането на заболяването е благоприятно с постепенно подобряване на общото състояние след 6-7-ия ден. При останалите около 10% заболяването протича тежко и преминава в тежък остър респираторен синдром. За индикатор относно прогнозата на заболяването се счита възрастта - при болните над 40 години е по-голяма вероятността от развитие на тежка форма.

Профилактичните мерки, провъзгласени от СЗО, на практика не се различават съществено от тези при грип и другите простудни заболявания:
– Миене на ръцете с вода и сапун и изтриването им след това със салфетки, съдържащи спирт;
– Прикриване на устата и носа при кашлица и кихане с носна кърпа или със дланта;
– Избягване на близък контакт с всеки човек, който има симптоми на простуда или грип;
– Избягване на незащитени контакти с диви и домашни животни.

На този етап не се предвиждат никакви специални мерки за хората, пребивавали по различен повод в Китай. При поява сред тях на симптоми на респираторно заболяване по време на пребиваването в Китай или след завръщането им те трябва да потърсят лекарска помощ и да предоставят подробна информация за маршрута на своето пътуване.
До момента СЗО не е препоръчала налагането на търговски или туристически ограничения относно Китай.