Коронавирусът може сериозно да увреди очите


Болест : Коронавирус

Последна промяна на 25 March 2022 в 09:32 728 0

Доц. д-р Кирил Славейков, дм, завършва МУ Пловдив през 2009 г. Има две специалности – Очни болести и Обща медицина. От 2020 г. е доцент към Медицински факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Работи в групова практика за специализиран помощ по очни болести в Стара Загора.

- Доц. Славейков, има ли очни прояви при ковид-19?

- Ковид-19 поразява и зрителния анализатор. Може да засегне очите самостоятелно или да се прояви като придружаваща очна проява при засягане на други органи и системи. Конюнктивитът е най-честата докладвана очна проява на SARS-Cov-2, като може да е първият, а понякога и единственият признак на заболяването. Клиничната изява на пациенти, заразени с коронавирус, наподобява много на стандартен вирусен конюнктивит със зачервяване, дразнене, възпаление на очите, чувство за чуждо тяло, сълзене, мукоиден секрет, оток на клепачите, разширени и нагънати съдове и хемоза. Обикновено пълната клинична изява е характерна за пациенти със системни прояви на COVID-19.

- Какви случаи с ковид имате във вашата офталмологична практика?

- В моята практика за последната година съм се сблъскал с 5 случая на коронавирусен конюнктивит. Четири бяха първа и самостоятелна проява на заболяването без никакви други симптоми, а в един от случаите впоследствие се засегна и белият дроб. Пациентите бяха млади хора, между 20 и 50 години, двама от които колеги лекари. Тежестта на симптомите им също варираше от леко зачервяване и дискомфорт до тежък оток, сълзене, дразнене и болки в окото.

- Възможно ли е Ковид-19 да причини увеит?

- Слава Богу, това е сравнително рядко срещана очна проява. Иридоциклитът е най-честата форма и е съпровождан с оплаквания от замъглено зрение, зачервяване и болка в двете очи. Проявата на симптомите е 4-5 седмици след позитивиране на PCR-теста. Освен като иридоциклит, увеитът може да се прояви като заден увеит, при който се наблюдава намалено зрение.

- Предполагам, че и роговицата не е пощадена от коронавируса?

- Да, роговицата също може да бъде засегната от COVID-19. Поради богатата инервация на роговицата клиничната картина е богата. Пациентите се оплакват от фотофобия, сълзене, парене, чувство за чуждо тяло и дразнене. При по-тежки случаи може да се появи болка и намалено зрение. Окото е зачервено и е налична мукоидна секреция.

- Възможно ли е да се заразим с ковид-19 през очите?

- Да, ако по ръцете си имате коронавирус и си разтъркате очите поради сърбеж е почти сигурно, че ще си докарате ковид-инфекция. Този факт е особено важен за работещите в сферата на здравните услуги и особено тези с близък контакт с пациента, където освен маски е препоръчително да се използват и предпазни очила. Едновременно с това пациентите трябва да са наясно, че маска, която покрива носа и устата, не ги предпазва напълно.
- Може ли ковид да причини тромбоза на кръвоносен съд в окото?

- Да, имахме такъв случай при нас. Приехме пациент в нашето Очно отделение с клонова тромбоза (запушване на венозен съд) на окото, без други оплаквания и благодарение на бдителността на екипа успяхме своевременно да поставим диагнозата ковид и да го преместим в Инфекциозно отделение.

- Увреждат ли очите лекарствата за лечение на ковид?

- Да, за съжаление. Пациентите трябва да знаят, че част от медикаментите, използвани за лечение на COVID-19, могат да имат странични ефекти, засягащи очите. Антималарийните препарати могат да причинят потъмняване на задна лещена капсула, дисфункция на цилиарния мускул и макулопатия, които са свързани с намаление на зрението. Някои проучвания показват, че при продължителна употреба на противовирусни препарати същите могат да доведат до увреждане в окото. Засяга се пигментният слой на ретината и макулата. Имуномодулаторите също засягат окото. Потенциални усложнения са ретинопатия, ретинални кръвоизливи и папиледем. Значителна част от тези промени търпят обратно развитие след спиране на терапията, но някои от тях остават за цял живот. Важна е консултацията с офталмолог при проблеми с очите след проведено лечение срещу SARS-Cov-2 инфекция.

- Могат ли очите да бъдат поразени от туберкулоза?

- Да, съществува очна форма на туберкулозата. Това е специфично възпалително заболяване и представлява извънбелодробна проява на туберкулозата. Най-често настъпва вторично, след хематогенна дисеминация. Обичайно протича като увеит, но може да засегне конюнктивата, роговицата и склерата. Оплакванията зависят от засегнатата част на окото.

- Как надеждно да защитим очите си от УВ-лъчите?

- За да се осигури адекватна защита на очите от ултравиолетови лъчи са необходими слънчеви очила със съответното покритие - 100% защита от вредните UV-лъчи в целия спектър от 100 до 400 нанометра. В повечето случаи това са очила, закупени от специализираните оптични магазини. Не препоръчвам евтини варианти на слънчеви очила, взети от сергии или пазари, защото те са опасни за вашето зрение! В повечето случаи очилата с негарантиран произход на стъкла имат само висока степен на затъмнение. Така те блокират защитните механизми на очите, премахвайки ярката светлина като дразнител, а UV-лъчите преминават безпрепятствено през широко отворените ви зеници и увреждат ретината ви. Употребата на несертифицирани слънчеви очила е по-вредна и по-опасна за зрението ви, отколкото гледането без никакви очила.