Кръстинка Зюмбюлева от Варна: Чудя се как съм живяла 15 години с треперенето

Последна промяна на 05 април 2022 в 22:44 92 0

Кръстинка Зюмбюлева

За да даде кураж на други пациенти с Паркинсон, тя участва във филм за дълбоката мозъчна стимулация.

„Изживях голяма травма. Мъжът ми изчезна, беше моряк. Решиха, че е емигрирал, обади ми се неговият началник. Разговорът беше много тежък. Много се притесних и започнах да си влача десния крак. Мисля, че тогава ми се отключи Паркинсонът“, разказва Кръстинка Зюмбюлева от Варна.

проф. д-р Явор Енчев

Заедно със своите лекари от УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Явор Енчев, неврохирург, и д-р Михаел Цалта-Младенов, невролог, тя участва в кампанията „Открито за Паркинсона“ на Института за здравно образование. Видео истории показват съдбите на пациенти с напреднал Паркинсон, които живеят с дълбока мозъчна стимулация (ДМС). Те разказват за промяната, настъпила в живота им след прилагането на този съвременен метод. Той представлява имплантиране на невростимулатор, който подава електроимпулси към мозъка и премахва неприятните усещания на болестта. Операцията се поема от НЗОК и е безплатна за пациента.

Съпругът на Кръстинка все пак се намерил. „Изчезването“ му се оказва грешка. Но Паркинсонът остава. И тя постепенно се затваря в себе си. Членува в група на бивши спортисти, които лятото тренират навън, а през зимата – в зала. Включва се в тренировките, но когато се събират на кафе, бърза да си тръгне. „Започвах да треперя и те ме питаха какво ми е. Ставаше ми страшно неудобно, не исках хората да ме съжаляват. Аз съм много общителна личност, имам много приятелки, но спрях да излизам“, споделя тя. Ражда й се внуче, но тя не се чувства пълноценна да го гледа и да му се радва – болестта сковава движенията и отнема радостта й от живота.

Днес Кръстинка е вдовица и живее съвсем сама. Синът й е в чужбина със семейството си, тя няма роднини във Варна и да се грижи сама за себе си е от първостепенно значение. А болестта на Паркинсон е коварна именно с това, че пациентът няма контрол над движенията си, постепенно се обездвижва и има нужда от придружител. Затова, когато лекуващият лекар предлага да се подложи на Дълбока мозъчна стимулация, тя приема без колебание. Точно тогава се водят дебати дали методът да бъде заплащан от Здравната каса. „Те са много скъпи тези операции. Аз нямам 40 000 лева да се оперирам. И си викам – дори да плаща касата, баш до мен сигурно няма да стигнат тези пари“, споделя Кръстинка. Но става точно обратното.

„Когато се събудих от операцията, никъде не ме болеше. Не треперех, нямах тикове. За мен тези хора са гении. Проф. Енчев е Бог, той има златни ръце. А д-р Цалта е много човечен и те успокоява и предразполага, такова внимание ти обръща!“, споделя Кръстинка. Синът й си идва от Германия, за да я гледа. Намира и жена, която да помага, но това вече не е необходимо. Днес Кръстинка Зюмбюлева се грижи за себе си напълно сама. Излиза, ходи на разходка с приятелки, пазарува, готви. „Човек трябва да рискува и съветвам всички, на които предложат да се оперират – да го направят! Тази болест е прогресираща, ставаш по-зле, колкото и лекарства да вземаш. Сега не треперя и се чудя – как съм живяла толкова години с треперенето?“, недоумява тя. Макар и да признава, че вече не е същият човек, какъвто е била преди, за нея животът продължава. И става по-добър.

Цялата история на Кръстинка и нейните спасители можете да гледате в раздела „Открито за Паркинсона“ на сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu