Лекарства и билки против стомашни язви - само под лекарски контрол!


Болест : язва на стомах

Последна промяна на 20 октомври 2019 в 21:33 2343 0

Както е известно, през есента се активизират стомашно-чревните проблеми,зачестяват оплакванията на хронично болните от язва на стомаха или дванадесетопръстника. Какво трябва да има болният в домашната си аптечка?

Против болки
Това се препаратите, които най-добре потискат спазмите на гладката мускулатура на стомаха и дванадесетопръстника и имат спазмолитично (отпускащо) действие. В аптеката ще ви предложат избор от такива препарати.

Внимание! Употребата на тези лекарства трябва да става, само ако не се касае за спешно хирургическо заболяване (апендицит, перфорация на язва и др.), а при жените - и ако не се касае за извънматочна бременност, кисти на яйчниците. Естествено, че това може да установи само лекар-специалист. За съжаление пищните телевизионни реклами за повечето от тези лекарства пропускат подобни предупреждения.
Успоредно с противоспастичните лекарства (спазмолитици)в борба със стомашната болка задължително се включват и лекарствата против непосредствените причинители на язвите - солната киселина и веществото хистамин. Тези медикаменти са от най-модерните лекарства за лечение на стомашните язви. Ще ви ги предпише лекар.

Против киселини и парене
Против един от основните симптоми на язвите - киселини и парене - се прилагат и т. нар. директни противокиселинни (антиацидни) препарати.
Облекчение предизвиква и обикновената сода за хляб, но отделящите се при приема и газове неприятно раздуват червата.
Има медикаменти и против гадене и повръщане, както и против оригване и обратно връщане на храната (рефлукс).

Лечение на язви, предизвикани от бактерия хеликобактер пилори
Според Световната здравна организация тази бактерия причинява не само стомашни и дуоденални язви,но е и причинител номер едно на рак на стомаха. Лечението е продължително и трудно с комбинации от различни видове препарати. За гордост на българската медицина наши учени доказаха, че българското розово масло потиска болестотворните свойства на опасната бактерия.

Съпътстващо билколечение
Язвите на стомаха и дванадесетопръстника са една от малкото области на медицината, където лечението с билки като съпътстващо медикаментозното такова се прилага с успех. В това отношение горещо може да бъде препоръчан цветът от лайка. Чаят от нея е много подходящо лечебно средство, което противодейства на съпътстващите язвата възпалителни процеси, като едновременно с това образува и защитен слой срещу дразнещото лигавицата действие на храната. Чаят от лайка се пие по една чаша преди ядене, след което немските лекари препоръчват тялото в легнало положение да се завърта бавно на всички страни. Това трябва да се прави в продължение на десетина минути.
Освен лайката съществуват и други билки, съдържащи вещества, които помагат  на болните от язви. Особено популярен е жълтият кантарион, сладкото коренче (сладник), черният оман.
Учените по синтетичен път са получили активното вещество на сладкото коренче - глициризинова киселина, която след съответната преработка влиза в с става на известното лекарство алцид-в. Трябва обаче да се има пред вид, че препаратът има и нежелани реакции и може да предизвика отоци и повишаване на кръвното налягане. Ето защо той, както и останалите растителни и синтетични лечебни средства трябва да се приемат само под лекарски контрол!