Лекарства при хипертония

Кое е най-доброто време за приемането им през деня?

Последна промяна на 24 October 2020 в 19:25 548 0

Роси, моля, ако влязат и двете на тоз лекар, подпиши долното или дясното,


Неотдавна бяха публикувани резултатите от голямо научно изследване, посветено на въпроса кое е най-доброто време през денонощието за приемане на лекарствата за кръвно налягане. Резултатите бяха публикувани в научното издание European Heart Journal. Това изследване се оценява като най-голямото в тази област до момента.


Учени са изследвали около 19 хиляди пациенти, които са приемали лекарства за понижаване на кръвното налягане. Всички участници са били разделени на случаен принцип в 2 групи. В първата група пациентите са приемали лекарствата за кръвно налягане в сутрешните часове, а във втората група - вечерта. След това учените са проследявали пациентите повече от 5 години.
След анализ на резултатите се оказва, че сред участниците във втората група, които са приемали лекарства за кръвно налягане преди лягане, вероятността от смърт от инсулти, инфаркти или сърдечна недостатъчност е наполовина по-малка от първата група!

В хода на работата си изследователите са установили, че лекарствата за кръвно налягане са много по-ефективни при защитата на пациентите от инфаркти и инсулти, ако се приемат не сутрин, а непосредствено преди лягане. Според експертите нашите биологични ритми пряко влияят върху това как организма реагира на лекарствата.
Експертите обясняват това с факта, че кръвното налягане на човек трябва да намалява през нощта по време на сън, но ако това не се случи, тогава рискът от инфаркт или инсулт се увеличава значително.

Пациентите, които са приемали лекарствата си преди лягане, са имали по-ниски средно дневни нива на кръвното налягане, като нивата на кръвното им налягане са били по-ниски през нощта, отколкото при тези, които са приемали лекарствата си сутрин.
Според автора на изследването професор Рамон Хермид от Университета във Виго - Испания, ако лекарите вземат предвид тези резултати и започнат да информират за тях своите пациенти, това може да спаси много животи и то без разход на допълнителни средства.

Обикновено указанията за употреба на лекарствата за високо кръвно не посочват изрично по кое време на деня да ги приемате. Лекарите най-често препоръчват това да се прави сутрин, въз основа на досегашното убеждение, че това помага за понижаване на сутрешното кръвно налягане.

В същото време авторът на проучването предупреждава всички пациенти, че преди промяна на графика за прием на лекарствата при хипертония е задължително да се консултират със своя лекар, тъй като може да има някакви обективни причини за сутрешното предписване на лекарство за кръвно налягане в определени часове. Установено е, че много лекарства действат по-добре, когато се приемат в определени часове на деня.

В заключение трябва да се отбележи, че нивото на кръвното Ви налягане силно зависи от начина на живот.

Най-честите рискови фактори, които водят до повишаване на кръвното налягане, могат да бъдат:

• наднормено тегло;
• заседнал начин на живот;
• значителен прием на сол;
• пушене и алкохол.