Лекувайте запека със зеленчуци


Болест : запек

Последна промяна на 16 May 2024 в 09:48 187 0

Пациентка на 52 г. домакиня, майка на две деца, се оплаква от болки ниско в корема от около 15 години, придружени със запек. Оплаква се и от наличието на хемороиди, които кървят и болят. Болната има чувството, че не се облекчава напълно след ходене по голяма нужда и е принудена дълго да стои в тоалетната. Болките намаляват след дефекация и остават само в надсрамната област. В много редки случаи е виждала кръв в изпражненията си. Пациентката не отслабва на тегло. Лекуването си е извършвала сама стихийно със слузести вещества или слабителни лекарства. Без ефект.

Историята на заболяването дава основание да се предположи хроничен запек, при който се наблюдава непълно изпразване на крайната част на храносмилателния тракт. В случая, поради забавяне на преминаването на изпражненията, пациентите ходят по нужда един-два пъти седмично, но не показват вторични усложнения.
Три са изследванията, които задължително трябва да се направят при подобни оплаквания:
- клиничен оглед за търсене на хемороиди, цепнатини около ануса и изпадане на дебелото черво;
- ректално туширане и колоноскопия за отличаване на запека и хемороидите от евентуално злокачествено заболяване.
Преди всичко трябва да спазвате хигиенно съобразен живот, в който основно място заема диетичният режим. Той предвижда използването на храни, богати на целулоза, а също и поемането на слузни вещества.
В последно време се прилага системата биофидбек, която представлява обучение в техника на съзнателен контрол на мускулните групи, които контролират отпускането на ануса. Колкото пациентът е по-млад, толкова резултатите са по-добри, тъй като при него не съществува вторично развила се невропатия.
Като лаксативни средства за предпочитане са различните растителни комбинации, обилно поемане на зеленчуци, разтоварващи плодови дни, прах от изсушени листа на бяла Българска роза и други.


Как да се борим със запека?
Да се създава навик за ходене в тоалетната един път дневно във фиксиран час и да се избягва застояване в нея повече от пет минути.
Да се подбира храна, богата на целулоза: житни растения, зеленчуци, плодове, като се избягва хроничното поемане на слабителни лекарства.
Особено внимателни пациентите трябва да бъдат към наличието на кръв в изпражненията. За целта е необходима задължителна консултация с гастроентеролози и хирурзи за изясняване произхода на кървенето – от хемороиди ли е или от болестни процеси в по-горните части на червата.

Виж още за: