Лишеят – упорито заболяване при котки и хора


Болест : микроспория

Последна промяна на 06 June 2022 в 08:22 1275 0

Ветеринарният лекар д-р Станимир Грозев:


- По повод на Африканската чума по свинете бяха ликвидирани много животни. Овладя ли се този проблем в България?

- Да, може да се каже, че се овладя. И в момента я има чумата по свинете, но ветеринарните власти правят необходимото да ограничат разпространението й. Тя поразява както домашните прасета, така и дивите свине. Характеризира се с изключително висока смъртност, поради липсата на ефективно лечение и поради липсата на ваксини. Тази болест води до тежки загуби в търговията с животни, може да затрие поминъка на свиневъдите и да унищожи цялото ловно стопанство. Предаването на болестта може да стане чрез директен контакт между здрави домашни или диви свине със заразени, мъртви или болни свине. Хората, особено ловците, могат да разпространят чумата по свинете чрез контакт със заразените животни или при обработката на труповете на убитите диви свине и глигани. Същото може да стане при контакт с облеклото, превозните средства и пушките на ловците. Възможно е заразата да се предаде и при хранене на животни с месо от заразени животни, което не е добре обработено термично. Също така е възможно заразяването да стане от карантия, ако в нея е попаднал причинителят на Африканската чума по свинете.

- Какво представлява тъй нареченият лишей при хората и животните?

- Кожните заболявания, сред които е и лишеят, са често срещани болести при домашните животни и при хората. От тях страдат най-вече домашните котки и по-рядко кучетата. Те правят най-силно впечатление, защото пораженията, които предизвикват, са видими. Котките са резервоар на това заболяване. Обикновено не се разбира от къде котката се е заразила с микроспория. Инфекциозният причинител на лишея може да се внесе в къщи с обувките, дрехите или да ви го докарат другите котки. Възможно е да попадне в дома ви и ако влезете вкъщи с мръсни ръце. Бездомните котки и кучета са изключително сериозен източник на заразяване с микроспория.

- Как се лекува микроспорията?

- Запомнете, че микроспорията или тъй нареченият лишей е неприятно и упорито заболяване. То може да бъде излекувано успешно, ако стопаните проявят изключителна упоритост. Решението за метода на лечение трябва да се вземе от ветеринарен лекар. При хората лишеят най-често засяга децата. Той дава характерни поражения по кожата им – екземи с различна големина и форма на монета. Възможно е микроспорията да се разпространи по цялото тяло и да предизвика генерализиран сърбеж.

- Какви са превантивните мерки срещу микроспорията?

- Мерките срещу микроспорията изискват навременното откриване и ефективното лечение на болните. В детските заведения трябва да се провеждат редовни медицински прегледи. Ако се открие дете с лишей, то трябва да се изолира от останалите деца и да се лекува. Също така е важно навреме и качествено да се дезинфекцират всички вещи на болните хора. Издирват се всички контактни на болния и се лекуват, за да се ограничи разпространението на заразата. Важно е също така периодично да се проверяват домашни любимци.

- По улиците има бездомни кучета. Какво да правим, ако ни ухапе бясно куче?

- Незабавно трябва да отидете на лекар, за да ви направят ТАП и ваксина срещу бяс. Касае се за остро заразно заболяване, което засяга бозайниците и човека. Предаването на заразата става при ухапване или чрез попадане на заразена слюнка в открита рана. Дава сериозни неврологични поражения, като психо-моторна възбуда, последвана от парези и парализи. В случай че не се ваксинирате навреме ви очаква тежка и мъчителна смърт – досега не е описан случай на излекуван човек от бяс.