Лицева парализа - фациалис


Болест : лицева парализа

Последна промяна на 11 April 2022 в 20:52 2172 0

Д-р Георги Гуторанов, д.м.н.:


Точната диагноза е периферна лицева парализа или неврит на лицевия нерв. Настъпващото променливо пролетно време, смяна на топлите дрехи и поява на условия за развитие на вируси и бактерии предразполагат към изненадата от това заболяване. Рядко е симптом на животозастрашаващ процес, но е и понякога остава неприятен козметичен дефект.

Лицевият нерв е 7-ят черепномозъчен нерв от общо 12, разположени двустранно. Началото му, ядрото, се намира в мозъчния ствол. При периферна, ядрена увреда се парализират и горен, и долен клон, а при централна увреда, при мозъчен инсулт или тумор, при корово-подкорово увреждане – се парализира само срещуположният долен клон (и на тая страна има и парализа на едноименните крайници).

Лицевият нерв „носи“ със себе си временно заимствани от други нерви влакна:
1. За слъзната секреция на съответното око;
2. За вкусовата чувствителност на предните 2/3 на езика и секрецията на едностранните слъзни жлези;
3. За движение на „чукче“ и „наковалня“ на средното ухо;
4. За чувствителността на част от външния слухов отвор и кожата зад ухото.

Лекар, познаващ добре тази анатомия, според клиничните признаци трябва точно да определи къде е увреден нервът: в ядрото, в мостомалкомозъчния ъгъл, в ушната кост и каналите, или къде точно след излизане от отворите на черепа.

Най-важно е да се знае, че лицевият нерв, когато излиза от тесния черепен канал и отвор, възпалението му предизвиква оток (едем) на нерва и, ако не се справим с този едем, невроните на лицевия нерв от първоначалното си парабиотично състояние бързо преминават към некроза, загиват и остава неприятна трайна парализа, а тя е не само козметичен, а и функционален дефект. Най-неприятно е, когато остане парализа на кръглите мускули на очницата: при смях окото не се затваря, остава отворено и по време на сън. Това се нарича се лагофталм (заешко око от латински, тъй като зайците спят с отворени очи), или симптом на Бел, и през отвореното око падат невидими прашинки от въздуха, склерата се раздразва болезнено, боли и сълзи, светлината му пречи. По-малък дефект е неподвижният устен ъгъл, но това смущава дъвченето на храната на съответната страна и при усмивка лицето се изкривява. „Звънтенето“ от ухото или промяната на сълзо-слюно-отделянето е „скрит“ симптом (остава за пациента, но, е неприятен).

Неприятни остават три усложнения на хода на неправилно лекувания процес (при възстановяване на нерва неправилно се „вдяват“ в маншона му влакната от горен и долен нерв и тези за сълзо- и слюноотделяне):
1. Влакната, вместо да тръгнат надолу, отиват нагоре и при смях, вместо да се появи усмивка, се затваря съответното око; или влакната от окото отиват към устата и, вместо да се затваря окото, се повдига долният устен ъгъл.
2. Получава се контрактура, вдървяване на съответната лицева мускулатура, която е освен неприятно чувство, че „нещо е захапало съответната лицева половина“, но и настъпва „лицев хемиспазъм“ – дърпане на очницата и устата към ухото при говор и хранене и смях.
3. Т.нар. симптом крокодилски сълзи (животното крокодил при хранене вместо слюноотделяне има сълзотечение) - болният човек не отделя сълзи, а слюноотделителните влакна при дъвчене отиват към очницата и хранещият се човек „плаче“.

Първичната лицева парализа на Бел носи названието на шотландския хирург Чарлс Бел от 1829 г. Обикновено е едностранна парализа. Рядко е двустранна и алармира за опасна зараза от полиомиелит (детски паралич), Лаймска болест или Синдром на Гилен Баре. По-често се случва в средна възраст. Ако е при деца под 13 г. е добре да се мисли за полиомиелит.

Простудата е предшестващ елемент - с мокра коса след баня излизаш на вятър на улицата, или ти надухва изпотената глава и коса въздухът от отворен прозорец на кола или влак, или надухване от пряка студена струя от автоклиматик. Причинителят обикновено е вирус: херпес симплекс, херпес Зостер, Вирус на Епщайн-Бар, цитомегаловирус, СПИН, Лаймска болест (невро), спирохета на Сифилис. През 3-годишната пандемия на ковид-19 няма съобщения за директно предизвикана лицева парализа, но има съобщения за такава като постваксинално усложнение с 3-4 месечна давност. Директната лицева травма
Силен шамар, счупване на лицеви кости, механично травмиране от топла въздушна струя на прозореца на влак или кола е по-доброкачествена от възпалителната причина, тъй като страда само стволът на нерва, а не и ядрото и тази му част, която е в тесния Фалопиев канал. Често усложняващи може да бъдат обменно-недоимъчни процеси при диабет, съдови нарушения при хипертонична болест, и, за съжаление не рядко, тумор на мосто-малкомозъчния ъгъл.

Правила на лечението
1.Да не се самолекуваме!
Да потърсим веднага специалист, който да прецени причината, съпътстващи процеси, стадия, и първа задача – да се овладее отокът на нерва!
2. Да запазим самообладание!
Да повярваме на лечителя! Психофакторът стрес пречи. Обратно - имал съм чести случаи при непретенциозни пациенти, които с месеци не обръщат внимание на дефекта – оздравяват напълно без лечение, без доктор. Препоръчвал съм на жените да обърнат огледалата - неколкократното взиране в собствения дефект пречи на лечението.
3. Да се изясни причината.
Ако е възпаление – противовъзпалително – антибиотик и кортикостероид (особено противоедемно действащ, напр. дексаметазон) може да се инжектира в канала зад ушната мида, и др.
Ако е диабет – антидиабетно лечение, без кортикостероиди, винаги Витамини В и съдоразширяващи.
Ако е тумор – спешно да се оперира.
4. Преодоляване на отока на нерва в черепния тесен канал на лицевия нерв - от първия ден! Вливане на Манитол интравенозно, или през устата Глицерол 1:3 (една супена лъжица глицерол се разтваря в три супени лъжици питейна вода в чаша и се изпива наведнъж, един път дневно, 5 дни. Не позволявайте в първите дни да ви се инжектира (или таблетки) нивалин и да ви се правят електростимулации, защото тогава настъпва бързо овладяване на парализата, вие се радвате, но остава за цял живот контрактура и лицев хемиспазъм на засегнатата половина на лицето, „крокодилски сълзи“ - много по-неприятни дефекти от парализата! Дори електровъзбудимост или ЕМГ (електромиография) не се прави! Да не се въздейства с галваничен, синусоидален или Фарадичен ток! Може да се ползва само Солукс, Инфрарот, Лазер (лайт), лапи и седативен масаж. Всичко споменато може да се прилага след 20-я ден!

Алтернативна медицина – да, но от грамотен лечител!
От първия ден:
1. Топли лапи: натопени памучни кърпи в гореща вода се поставят 30 минути върху болната страна;
2. Противоедемен, седативен точков масаж (акупресура) с въртеливи повърхностни леки движения на върха на пръстите по посока на часовниковата стрелка в точките, посочени на фигурата, и двустранно масажиране на дистантни, отдалечени, точки: 1-вата „хъ-гу“ в промеждутъка на триъгълника между гърба на палец и показалец на ръката, и 2-рата-„цзу-сан-ли“, на 3-я промеждутък на външния малкопищялен мускул под коляното.
3. Акупунктура (НЕ електро-акупунктура!).

След 20-30-я ден от появата на парализа опитваме да премахнем асиметрията в мускулния тонус, да увеличим слабата сила на парализираните мускули, да намалим доминиращата сила на здравата страна. Започваме със седативен повърхностен масаж или акупунктура в посочените точки на здравата страна и завършваме с възбуден, отсечен, с дълбоко впити върхове на пръстите, въртене в посока обратна на часовниковата стрелка масаж или възбуден вариант на акупунктура.
Чак след 20-я ден може да позволим терапия с нивалин по познатата на лекарите схема (възходящи и низходящи дози по 3 дни). Тогава трябва да се направи и ЕМГ, която може да покаже има ли и в какъв процент запазени мотоневрони на поразения нерв, и какво да бъде поведението на лечителя.
Прибавяме дъвчене на дъвка с мускулите на болната страна и автогимнастика - гримасничене пред огледало, за да се постигне и ефект на автотренинг. При трудно повлияеми, запуснати, „остарели“ (повече от 6 месеца) случаи на парализа, може да се помогне с една „седем-звездна“, седмоиглена бухалка върху точките, до поява на леко точковидно кървене от кожата (от специалист).
Има случаи на „дремещи“ парализи, които добре се повлияват от алтернативна медицина. Знам случай на едно 13-годишно момиче, прекарало лицева парализа на 5-годишна възраст, което родителите не лекували. Като влязло в пубертета, се вгледало в огледалото. Докараха го при нас и само след 7-дневно лечение парализата изчезна.
При остатъчна контрактура, лицев хемиспазъм и синдром “крокодилски сълзи“ като дефекти от неправилно лечение се забранява дъвчене на дъвка и гримасничене. Разрешават се само въртеливи масажи върху болната страна, седативно, по посока на часовниковата стрелка. Прави се успокояващ масаж (акупресура) и седативен вариант на акупунктура (от иглотерапевт), в посочените на фигурата точки на болната страна, и възбуждаща, тонизираща акупресура и пунктура на здравата страна, и седативно третиране на горепосочените дистантни точки „хъ-гу“, „цзу-сан-ли“, и на точката „пай-хуей“ (“100-те Буда“), на въртока на космите на върха на главата. Може да се прави солукс, инфраред, нискоенергиен терапевтичен лазер и ултразвук в масажираните точки. Препоръчват се малки дози антидепресанти.