Лумбаго


Болест : Лумбаго

Последна промяна на 28 March 2018 в 23:07 2113 0

Лумбагото (лумбалгия) е увреждане на дисковете в кръстната (лумбалната) област. Причините са вдигането на прекалено тежки предмети, физическо претоварване и преумора, неправилни резки движения, след травма, простуда и грип, възпалителни процеси, обездвижване, неправилно лечение.

Болките в кръста се класифицират като остри и хронични
Острите лумбални болки са много силни, появяват се внезапно и изчезват до няколко дни.
Хроничните лумбални болки са много продължителни или се повтарят периодично и обикновено са вследствие на инфекциозни и възпалителни процеси. Често за отключване на лумбагото е достатъчно само едно рязко неправилно движение, последвано от силна болка в долната част на кръста.

Комплексно лечение
Консервативното лечение, чрез медикаменти и инжекции, не дава трайни резултати. Чрез методите на мануалната терапия, кинезитерапията и зонотерапията се постига много добър ефект. При по-силни болки в съответната област се започва със специални смесващи, разтриващи и отпускащи техники и иглотерапия, с цел облекчаване на болката. За подобряване на двигателната дейност се включва комплекс от специално подбрани гимнастически упражнения, които облекчават протичането на болестта - премахват спазмите и отслабват прилепването на поясните мускули, възстановяват нормалното положение на междупрешленните дискове, помагат постепенно да се раздвижи цялата костно-ставна и мускулна система.
За да не се повторят неприятните болки е необходимо да се спазва режим на рационално хранене, нормална двигателна активност и да не се натоварва с тежка физическа работа. Добре е да се започне със закаляващи процедури, които да заякнат гръбначните и коремните мускули.

Виж още за: