Мигрена


Болест : мигрена

Последна промяна на 27 September 2017 в 07:36 1162 0

Характерните симптоми на мигрената са: непоносимо силно главоболие (обикновено от едната страна на главата), често придружено от гадене и повръщане, изострена чувствителност към светлина, миризма, шум. Кризите се появяват през определени интервали. Понякога се усещат пронизващи, пълзящи болки във врата, раменете и гърба. Всичко това предизвиква пълна отпадналост, неспособност за концентрация и работа. Мигренозните болки се дължат най-вече на нарушения в оросяването на мозъка, вследствие от промяна в тонуса на мозъчните кръвоносни съдове. Слабото кръвооросяване на мозъка може да се дължи на проблеми с прешлените по продължение на целия гръбначен стълб, ошипяване, заболявания на очите, ушите, на проблеми с костната система, аномалии с кръвното налягане, умствена, физическа или психическа преумора, стрес, депресия. Други причини са начинът на хранене, диети, обезводняване, хормонални проблеми, цветна или ярка светлина, сух или топъл въздух, климатични промени.

Медикаментозното лечение премахва моментната болка, но не води до пълно оздравяване.

Алтернатива са източните методи на лечение и профилактика. Това са класически масажи с ароматни етерично-терапевтични масла, мануална и зонотерапия, иглотерапия и специални японски масажи. С тях се регулира енергийният баланс и естествените оздравителни сили на организма. Ако лечението се проведе от добри специалисти физио- и кинезитерапевти, може да се постигне пълно оздравяване.
Профилактиката на мигрената се свежда до установяване чрез самонаблюдение на факторите, които предизвикват мигренозната криза и избягването им. Препоръчва се отдих на чист въздух, туризъм, подходящ спорт и гимнастика, отпускане и релаксация на организма след психическо или физическо претоварване. Много добър ефект оказва и редуването на топла и студена вана вечер преди лягане. Необходимо е балансирано хранене, да се спре или поне ограничи алкохолът, цигарите, кафето, свинското месо, колбаси и пикантните подправки. Увеличете консумацията на храни, богати на витамини и минерални соли, и пийте повече течности.