Митове за диети срещу рак


Болест : рак

Последна промяна на 22 January 2020 в 16:01 1583 0

Разговаряме с д-р Александър МИТОВ

- Вие сте лекар от Скопие, а участвахте в конференция в София на тема „Заблуди и реалност около рака“. Много от пациентите с рак търсят алтернатива на лечението си в различни храни. Какво е вашето мнение?

- В медицината сме много ограничени, защото, като дойдат пациентите при онколозите, колегите им казват какви точно са правилата и обявяват всичко, което не е официална медицина, за глупости. В целия свят обаче - не само ние нерационални хора като българите и македонците, но и японци ,и германци търсят алтернативна медицина. Не трябва като доктори да сме слепи и да оставим пациентът сам да се оправя. Аз казвам: да го хванем за ръка и заедно да му помогнем.

Медицината е базирана на доказателства. Тя не игнорира начина на хранене, употребата на витамин В и физическата активност. Преди 2 години проф. Питър Керъл, ръководител на катедрата по урология в Станфордския университет, заяви: „Ако някой преди 5 години ми беше казал, че ще предписваме физическа активност на болни от рак, нямаше да повярвам. Днес даваме препоръки за здравословно хранене и упражнение на пациентите с рак.“ Склонни сме да приемем новостите в развитието на медицината, когато става дума за областта на химиотерапия, но сме скептични, когато става дума за областта на храненето. Започва едно: „Ами не знам…“ Това е в ущърб на пациентите.

- Може ли диетата и начинът на живот да допринесат за лечение на рак на гърдата?

- През 2014 г. Американският институт за лечение на гърдата публикува изследване „Диета, здравословно хранене, физическа активност на оцелелите от рак на гърдата“. Заключенията са: съществуват индикации за връзка между по-добрия шанс за оцеляване след диагностициране на рак на гърдата и здравословното телесно тегло, редовната физическа активност, консумиране на храни с фибри и на соя (тук на Балканите не я харесваме много) и по-малък прием на мазнините, особено наситени.

Това е сериозно изследване с 85 проучвания на 165 00 участници, а не че на някого му е хрумнало нещо.

Доказано е, че след диагностицирането на болестта физическата активност дава 40-50% по-нисък риск от повторение на болестта. Кое лекарство дава такива проценти? По-високите нива на витамин В водят до по-нисък риск от появата на рецидив.

- Какво е положението при рака на простатата?

- При рака на простатата силно защитно действие имат доматите. Препоръката е пациенти с рак на простатата да употребяват колкото се може повече храна от растителен произход, да намалят мазнините, включително месо, мляко и млечни производни. По-ограничено да ползват бяла захар и бяло брашно.

- Кажете някои митове за храни като алтернативно лечение?

- Трябва много да се внимава, защото пациентът може да си навреди. Почвата - смес от страх и надежда, е много добра за манипулации. Традиционната медицина е предпазлива - стои на една линия, „това не е според студиите“. Никой не иска да си загуби лиценза. В същото време има наводнение от дезинформация по интернет - някъде пишат направо глупости. Дори колеги да четат тези страници, ще се побъркат, какво да кажем за пациентите, които са изплашени хора.

Една от глупостите е създаването на киселинна среда в организма (с повече захар, сол, месо и млечни продукти, кафе, алкохол, цигари и др.), защото тя не способствала да се развиват раковите клетки. Обяснявам, че Ph на кръвта не се сменя с храната. Не вярвайте на тези приказки. Но това не е най-опасната алтернатива.

Химическият елемент германий, за който се твърди, че поддържа младостта на клетките в тялото, в САЩ е забранен за употреба от хора. При нас в Македония е наводнено с него и твърдят, че лекува рак. Документирани са вече случаи на предизвикана от него бъбречна недостатъчност.

Витамин В17 или амигдалин също е опасен. Доказано е, че като се взема през устата, той се разгражда до цианид. Има случаи с фатален изход.

Пиене на парафин или керосин. За жалост в Македония, Сърбия, Босна и Албания е много модерно да се пият за лечение на рак. Не знам как е в България. Няма доказателства за ползата му, но има много за вредата му.

Екзотичният плод гравиола има невротоксичен ефект, предизвиква симптоми подобни на Паркинсон. Особено опасен е при нарушена функция на черния дроб и бъбреците. Продава се в аптеките в Македония.

Сега е популярна терапията с озон - трябва да уточня, че озонът е токсичен газ с неизвестно полезно медицинско приложение при специфична, допълнителна или превантивна терапия. Носи много опасности - може да предизвика сърдечен удар и емболия.

- Какво ще кажете за билковите продукти?

- Някои могат да бъдат полезни, но не и чудотворни. Това трябва да се обясни на пациентите. Обезателно трябва да погледнат съставките. Най-лошото е, че в Македония билките се продават с „тайна формула“ и няма как да знаеш какво има в тях.

Искам да уточня нещо конкретно за корена от глухарче - преди няколко години имаше научни публикации, че в лабораторни условия има ефект при меланом (рак на кожата). Но той дава много негативен ефект при рака на гърдата - стимулира тези клетки.

- Защо в момента лекарите не говорят за ползата и вредата на храната?

Пристъпваме с внимание, но не бива да има скептицизъм по темата. Дори и 1% възможност да има, трябва да използваме това знание.

* Д-р Митов е магистър по публично здравеопазване и влияние на околната среда върху човешкото здраве