Митове за камъните в бъбреците

Билка : камъни в бъбреците
Болест : камъни в бъбреците

Последна промяна на 14 September 2020 в 11:46 1178 0

За появата на камъни в бъбреците и лечението на пикочокаменната болест съществуват доста заблуди.

*Всички камъни в бъбреците трябва или да се разбиват, или да се отстраняват по хирургичен път.

Ако камъкът в бъбреците или пикочните пътища е с малък размер и не блокира движението на урината, можем да се надяваме, че той ще излезе самостоятелно. Това се случва в около 60-70% от случаите.

*Без операция може да се мине и когато химичният състав на камъка дава възможност той да бъде разтворен. Ще е необходимо просто да се спазва специално подбрана диета, да се пият течности и да се приемат специални лекарства. Има съвременни припарати, които при продължително ползване подпомагат разтварянето на някои видове камъни и не позволява повторното им образуване.

*Окончателна тактика на лечението ще ви помогне да изберете лекарят. Обикновено се минава без провеждане на класически хирургични операции с ползването на обща упойка и скалпел. Много по-често раздробяването на камъните се осъществява с помощта на специален апарат – липотриптор.

Преди процедурата се прави специално изследване – урография. Във вената на пациента се вкарва особено контрастно вещество, което при отделянето му през бъбреците става видимо за рентген. Естествено, строежът на бъбреците и пикочните пътища, както и бариерите, които преодолява урината, също стават видими за рентгена.

Раздробяване се прави в случай, ако фрагментите от камъка могат лесно да излязат. Въздействието се осъществява чрез насочени електромагнитни вълни. През меките тъкани на организма вълната преминава свободно. Но когато попадне на твърд камък, тя го разрушава на дребни отломъци. А полученият „пясък” по-лесно се изхвърля с урината.

*Камъни в бъбреците се образуват по-често у възрастни хора.
Известни са случаи, когато камъни са откривани дори у бебета и деца в предучилищна възраст. Склонността към пикочокаменна болест се предава по наследство. При хора с определени генетични особености може да се прояви при въздействие на различни неблагоприятни фактори. Към тях се отнася употребата на прекалено твърда, непречистена вода и неподходящи хранителни продукти.

До образуване на камъни може да доведе и навикът да се пият малко течности. В този случай урината става прекалено кондензирана. И солите, които трябва да се разтворят и да бъдат изхвърлени от организма се утаяват. Утайката се напластява, увеличава и превръща в камъни.

*Камъни в бъбреците по-често се образуват при хора, които консумират много месо.

Бъбречните камъни имат различна химическа структура. Само една от техните разновидности може да бъде следствие от консумацията на месна храна. Тези камъни се наричат „уратни”. Те много се различават от другите типове камъни. Могат да бъдат „открити” при ултразвуково изследване, но на рентгенови снимки не се виждат. Тези камъни трудно се поддават на раздробяване с помощта на съвременни апарати. Но за сметка на това могат да бъдат разтворени, като се промени киселинността на урината. За целта се ползват специални лекарства.

*За профилактика срещу образуването на уратни камъни ще трябва да ядете по-малко месо, салами, черен дроб, пилешко, риба. Важно е и максимално да се ограничи консумацията на алкохол.

При откриване на така наречените оксалатни и смесени камъни трябва да се ограничи консумацията на бобови продукти, киселец, салати, спанак и други „зеленилки”. Нежелателно е да ядете също шоколад, ядки, малини и кашкавал. Но месото може и да не ограничавате.

Ако в състава на камъните има много фосфати, трябва да намалите консумацията на млечни продукти, риба и яйца.

*След лечението камъните се образуват отново

Повторното образуване на камъни може да бъде предотвратено. Най-простият начин за профилактика е обилното пиене на не по-малко от 2-2,5 литра дневно. В жегите дори се препоръчва да се пие с 20-30% повече течности от нормалното. Течностите, които се съдържат в хранителните продукти, тук не се отчитат. При това водата следва обезателно да бъде изчистена от соли с помощта на смекчаващи филтри.

*При камъни в бъбреците е полезно да се пие бира, забранена е минералната вода

Смята се, че бирата и шампанското помагат да се „изгонят” камъните, защото слабият алкохол намалява мускулните спазми и увеличава количеството на изработваната урина. И това наистина е така.

Бирата обаче, както и всеки вид алкохол, е вредна за лигавиците. Спиртните напитки понижават местния имунитет, което може да подпомогне проникването на инфекции в бъбреците и пикочния мехур.

Затова бирата и шампанското могат да бъдат заменени с динен сок и сок от дренки.

Да се отказвате от минералната вода също не е задължително. Не бива да се пият само води, които съдържат голямо количество калций и магнезий. Останалите спокойно можете да пиете. Полезни при камъни в бъбреците ще бъдат чайове от пикочогонни билки, като от цветове на синчец, мечо грозде, бъбречен чай, от боровинкови листа, пача трева. Предотвратяват образуването на камъни също отвара от шипки, компоти от ябълки и круши, само от грозде, ананасовият и лаймовият сок.

*При камъни в бъбреците не бива да се спортува

Препоръките за занимания с физически упражнения и спорт до голяма степен зависят от размера и разположението на камъка. Ако той се намира в бъбрека и не нарушава оттичането на урината, ви са противопоказани само сериозните натоварвания, изискващи значителни усилия. Не бива да вдигате тежести, да скачате и да яздите кон.
В други случаи ограниченията могат да бъдат значителни. Разумното и внимателно отношение към физическите натоварвания ви е необходимо винаги. А след като лечението завърши и камъкът напусне тялото ви, всички забрани за спортни занимания отпадат.

Виж още за: