Мозъкът

18 март – Световен ден на мозъка

Последна промяна на 20 март 2021 в 13:22 83 0

От раждането до възрастно състояние масата на главния мозък у човека се увеличава почти 4 пъти. При мъжа средно тя е равна на 1375 грама, а при жените - 1275 грама.

Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1425 грама, но с напредването на възрастта той намалява, уви, до 1375 грама. Най-тежкият женски мозък е 1565 грама, а най-тежкият мъжки – 2049 грама.

Възможни са индивидуални колебания на масата на мозъка от 900 до 2000 грама и повече. Например мозъкът на великия руски писател И. С. Тургенев е тежал 2012 грама.

Най-интензивно мозъкът се развива при децата от 2 до 11-годишна възраст.

Установено е, че степента на умствените способности, интелектът, талантът, не се намират в пряка зависимост от масата. Решаваща роля тук играе сложността на организацията на елементите на кората в големите полукълба.

В целия свят няма двама души, при които рисунките, образувани от гънките на кората, да бъдат еднакви, както и капилярните линии на дланите и палците.

Предаването на сигналите от нервната система се движи към мозъка със скорост 288 км/ч, но с напредването на възрастта се снижава с 15%

От специалистите е установено, че човешкият мозък се състои от милиони нервни клетки. Ако искаме да си представим невероятното им количество, може би трябва да ги преброим една по една, но за това ще са ни необходими 300 столетия.
Според учените човек използва само 10% от мозъка си.

Мозъкът е като командна зала, където винаги кипи работа. Той получава и изпраща безброй съобщения на тялото. Различните части на мозъка вършат различна работа.

Тази част получава важни съобщения от петте сетива и решава какво трябва да прави. Тя изключва всички съобщения, които не са важни.

Паметта избира важните съобщения от сетивата и ги запазва. Тя съхранява и значенията им.

Всички съобщения преминават от тук. При спешен случаи тази част бие тревога. Тя ви събужда и ви подготвя за бягство или борба.

Тази част управлява движенията на организма. Тя кара вас да дишате, а сърцето ви да бие. Тя работи непрекъснато, дори и когато спите.

Гръбначният мозък е главният път за съобщенията, които се движат между мозъка и останалата част от тялото.

Линии, наречени нерви, пренасят съобщенията от гръбначния мозък до мускулите. Те пренасят и съобщенията на сетивата до мозъка.

Виж още за: