Можем ли да се излекуваме сами от безсънието?

Последна промяна на 13 July 2023 в 21:35 198 0

Причините за нарушаването на съня са твърде разнообразни. Най-честата от тях е неспособността да освободиш мозъка си от мисли. Няма съмнение, че хората, чиято работа е много напрегната (а такива не са малко), въпреки че изпитват голяма умора, не могат да заспят. Понякога пък сънят не идва не поради тревожна напрегнатост, а поради радост. В други случаи сънят се нарушава от някое заболяване: тежка кашлица, затруднено дишане и т. н. За недобрия сън на здрави хора не рядко са налице външни причини: уличен шум, автомобилни и самолетни мотори. Уви, за мнозина в наше време нощната тишина стана недостъпен разкош.

Характерът на времето е също фактор, който може да предизвика безсъние. Вятърът, който се нарича фьон, както и резките промени на времето твърде често причиняват непостоянни разстройства на съня.
Мнозина пък от собствен опит знаят, че най-добре спят на привичната си обстановка – у дома.
Нощният сън зависи и от това как сте прекарали предшестващите го часове и по кое време се оттегляте за отдих. Обаче лошият сън нерядко не е свързан с определени причини. Това е особено характерно за възрастните хора, които постепенно загубват способността си да спят по няколко часа без прекъсване. Безсъницата обаче понякога може да бъде и първият признак на депресия, която да започва скрито.

Ето защо пред немалко хора възниква дилемата какво да правим, когато сънят ни не е добър? Дали да отидем на лекар или да търсим решение на проблема с домашни средства? Нима единственото ни спасение са сънотворните лекарства? А може би съществуват и други способи, които ще ни помогнат да избегнем употребата на небезвредните сънотворни?

Всеки човек може да си припомни случаи, когато сънят му е бил лош. Обаче, ако безсънието стане тежко или настъпва често, то е необходимо да се потърсят причините за това. Възможно е да са се появили някои проблеми, които не излизат от главата на човека. Не е изключение личният живот или работата да създават такова натоварване, което да има отрицателно въздействие върху съня. Ако съществуват задължения или задачи, с които ви се е наложило да се занимавате само вечер, то нерешените от тях цяла нощ се въртят из главата. А не е невероятно причината да се крие в големия брой цигари, които сте изпушили преди лягане. Ето защо, за да се подобри сънят ни, трябва стриктно да спазваме създадените за тази цел правила:
Създайте си сами режим и се придържайте към него.

Както е известно, сънят е част от денонощния биологичен ритъм и затова трябва да заема една и съща теза във всеки цикъл. Нередовните часове за заспиване могат да имат отрицателно въздействие върху качеството и продължителността на съня.
Вечерните часове са време за почивка и отпускане.
Значителните физически и психически натоварвания във вечерните часове влошават съня. По това време от денонощието трябва да се избягва също и тежката и обилна храна.
Не спете през деня!

Ако спите лошо нощем, то в никакъв случай не почивайте през деня, тъй като това вечерта ще понижи потребността ви от сън.
Неблагоприятна роля играят кофеинът, алкохолът и никотинът.

Напитки, които съдържат кофеин (кафе, чай, кока-кола), както и интензивното тютюнопушене, имат стимулиращ ефект върху нервната система, поради което вечерно време трябва да се избягват.

Създайте си добра обстановка за сън.
Препоръчва се за спалното помещение по възможност да се подбира тиха и затъмнена стая, със свеж въздух и невисока температура. Креватът също трябва да бъде удобен и достатъчно широк. Мнозина предпочитат да спят на плоски и меки матраци.

При спазването на тези прости правила е възможно да се постигне подобряване качеството на съня. Но ако това не стане, се препоръчва страдащият от безсъние да не остава в леглото, а да стане и да се заеме с някакво деяние, например четене и плетене.

За по-добро заспиване се препоръчват различни упражнения и начини за отпускане. Тяхното прилагане се основава на предположението, че голяма част от нарушенията на съня възникват в резултат на превъзбуда на организма, която се проявява чрез повишено мускулно напрежение, учестен пулс, а понякога и леко повишаване на телесната температура.

Ето защо техниката на релаксацията е насочена именно към превъзмогване на тази свръх възбуда. Един от най-разпространените методи е автогенната тренировка, т.е. метод на обучение да се концентрира вниманието към усещане на тежест и топлина в ръцете, което да доведе до спокойно отпускане на цялата мускулатура.

Посочените методи за борба с безсънието без помощта на лекарства притежават несъмненото достойнство, че не носят риск на страничните действия на медикаментите. Друго положително тяхно качество е фактът, че те стимулират страдащият активно да се отнася към собствените си проблеми и да се стреми да ги решава сам. Обратното, лечението със сънотворни средства не изисква инициатива от страна на човека, който ги взема, и не дава възможност за разкриваме причините, които са предизвикали нарушението на съня. Само в крайни случаи на сериозно и продължително изтощително безсъние се препоръчва намесата на опитен лекар-специалист.

Виж още за: