Мръсният въздух е причина за здравословни усложнения

Последна промяна на 28 декември 2019 в 22:52 338 0

С идването на зимните месеци темата за качеството на въздуха става все по-належаща. По данни на Световната здравна организация всяка година в световен мащаб умират 7 милиона души поради замърсения въздух както навън, така и у дома!
Исхемичната болест на сърцето, породена от замърсения въздух, е най-честата причина за смъртните случаи, следвана от пневмония, сърдечен удар и Хронична обструктивна белодробна болест. В черната статистика се нарежда и ракът на белия дроб.

Ето няколко полезни съвета как да се предпазим от мръсния въздух:

Носете маска навън
Макар и да не предпазва напълно, маската успява да предотврати достигането на значително количество фини прахови частици към белите дробове. Маската трябва често да се подменя с нова.

Пречиствател за въздуха
Един от най-сигурните начини да поддържате въздуха у дома или в офиса чист несъмнено е използването на пречиствател за въздух, който успява да пречисти и най-фините прахови частици. Разполагайки с 360º филтрираща система с 6 степени на пречистване, пречиствателят е отлично оръжие срещу мръсния въздух, стига да можете да си го позволите. Вече ги продават в магазините за битова техника.

Избор на храни
Храните също могат да помогнат за борбата с мръсния въздух. Богатите на Витамин С са задължителни не само за засилване на имунитета срещу грипове, но също така и за намаляване на ефекта на замърсения въздух върху организма. Приемът на храни, богати на Витамин А и Витамин Е, също оказват благоприятно въздействие върху организма.

В часове на трафик не отваряйте прозорците
Несъмнено в пиковите часове в денонощието въздухът е най-силно замърсен и излагането навън не е препоръчително. Отварянето на прозорците в тези часове също трябва да се избягва. Спортът на открити пространства в пиковите часове също не е препоръчителен.

Гледайте растения

Отглеждането на растения у дома допринася за пречистването на въздуха. Сред растенията, които специалистите препоръчват за чист въздух, са алое вера, хризантема и драцена.