Начални признаци на мозъчно-съдова болест


Болест : мозъчно-съдова болест

Последна промяна на 05 януари 2020 в 13:08 3113 0

Мозъчно-съдовата болест е една от основните причини за смъртността в света и особено в нашата страна. Броят на починалите от мозъчно-съдова болест нараства с всяка изминала година, като в това число се включват и все по-млади хора.

При кои лица е най-честа мозъчно-съдовата болест и на базата на това какви мерки трябва да бъдат взети, за да се предотврати настъпването на тези състояния? На първо място, най-важната група рискови лица са тези с високо кръвно налягане и с атеросклероза. По някои данни мозъчно-съдовата болест при тях е в 80 % по-честа.

На кои признаци при болните от атеросклероза и при хипертониците трябва да се обърне внимание? Това са главоболието (особено сутрешното), умората, лесно зачервяване в смяна с побледняване на лицето, особено при конфликтни ситуации, лесно изпотяване, емоционална несдържаност (избухване и неадекватни гневни реакции), раздразнителност, безсъние, промени в апетита, отпадналост (при различни ситуации - движение, ставане от леглото, навеждане и изправяне, при по силната фаза - световъртеж с преместване на предметите или чувство на въртене на собственото тяло за секунди или минути, понякога (но не винаги), придружени с гадене и даже повръщане).

Ако не се вземат мерки на този етап, заболяването се развива и към горните симптоми се прибавят и други: разстройство в паметта и интелекта, задълбочават се нарушенията на равновесието (при движение или само при прав стоеж), трудно слизане или качване по стълби, трудно ориентиране на тъмно или при по-слабо осветление. Оплакванията от „замайване“ при световъртеж се засилват, стават постоянни. Може да намалее слухът и зрението за кратко време, появява се шум в едното или двете уши, временен или постоянен.

В такива случаи най-добре е болният да се обърне към лекар специалист още в началото, при първите признаци, но при наличие на всички симптоми, изложени по-горе или част от тях незабавно трябва да се консултира с отоневролог и невролог за изясняване на състоянието, за диагностициране със специализирана апаратура. Да се започне с адекватно, комплексно лечение, с оглед избягване на редица усложнения. Това е важно и с оглед на факта, че мозъчно-съдовата болест настъпва внезапно, неочаквано, бързо се влошава състоянието на болния и често води до фатален край. В тези случаи, разбира се, проследяването на кръвното налягане и редовното вземане на лекарства е много важно и неотменимо условие, но това не е достатъчно.

Често мозъчно-съдовата болест настъпва и при нормално кръвно налягане (например при тромбоза или емболия на мозъчен кръвоносен съд). Налага се медицинският преглед да включва оценка на функционалната годност на редица органи и системи - вестибуларната система, равновесните органи, зрението, слуха, сърдечно-съдовата система и други.

При някои болни се променя говорът (става неясен, по-неразбираем). Има трудности при четене (сливане на букви, разместване на букви), неразбиране на смисъла на казано или написано, пропуски при писане (влошаване на почерка).

При динамично разстройство на мозъчното кръвообращение началото понякога е драматично - силен световъртеж с гадене и повръщане; главоболие (може и без него); помрачаване на съзнанието, но най-често без пълна загуба; може да се наруши зрението, говорът, изтръпване на лицето; може и временно - пареза на крайник. Болният може внезапно да падне вкъщи, на улицата, да се нарани. Това продължава няколко минути и пострадалият става най-често сам. След пристъпа няма останали белези. Ако не се вземат мерки, тези състояния се повтарят и най-често водят до инсулт.
Накрая бих искал да обърна внимание на болните хора (особено по възрастните), с оплаквания и симптоми като гореизброените, незабавно, даже в спешен порядък да се обръщат към високоспециализиран отоневролог за изследване и своевременно лечение.