Над 200 човека с проблеми в зрението се прегледаха безплатно в изминалите две седмици

Последна промяна на 01 юли 2020 в 21:34 395 0

Продължават безплатните прегледи за влажна дегенерация на макулата, свързана с възрастта и диабетния макулен едем

През изминалите две седмици над 200 човека се прегледаха в 10 очни клиники в страната. Безплатните прегледи са част от инициативата на Портал на пациента и Байер – България „Зрението е всичко! Прегледай се!“. Скринингът е насочен към всички пациенти със захарен диабет и към всички хора над 50-годишна възраст с едно или няколко от следните оплаквания: разкривяване на образите и линиите, наличие на тъмно петно или празно място в центъра на зрителното поле.
Поради големият интерес към прегледите за влажна дегенерация на макулата, свързана с възрастта, и за диабетен макулен едем, продължават записванията в офталмологични клиники в страната. Новите дати са от 6-ти до 10-ти юли.
Диабетът е два типа и засяга всички възрасти – от детска до дълбока старост. Според експертите всеки пациент, независимо дали е с диабет тип 1 или тип 2, трябва да следи очното си здраве поне веднъж в годината. Приблизително 11% от пациентите с диабет заболяват от диабетна ретинопатия. Дори и най-малкият кръвоизлив и оток в окото поради повишената съдова пропускливост може да предизвика тежки увреждания. За съжаление, когато вече се появят оплаквания за намалено или замъглено зрение, това означава, че е настъпило увреждане като усложнение от диабета.
Специалистите съветват също хората над 50 години да обръщат сериозно внимание на зрението си и да не си обясняват намаляването му само с възрастта. Понякога това е първият сигнал за сериозно заболяване. На по-чувствителните пациенти им прави впечатление, че правите линии на предметите се разкривяват. Например рамката на телевизора или на картината изглежда леко изкривена. Това е симптом за дегенерация на макулата. Съвременните технологии позволяват да се откриват дори минимални промени в ретината и най-ранните етапи на възрастово обусловената макулна дегенерация.
Благодарение на ранната и навременна диагностика днес е възможно да се започне лечение в началните етапи. Колкото по-рано се установи което и да е заболяване, особено макулната дегенерация, толкова по-ефективно е лечението и шансът да се спре развитието на увреждането. Ето защо, когато се появят и най-дискретните зрителни симптоми, веднага трябва да се потърси консултация с офталмолог.

График на безплатните прегледите за периода 06 – 10 юли:

• Медицински център „Пентаграм 2012” и Очна клиника „Пентаграм”, гр. София, ул. „Враня“ 109-111.
Прегледите ще се проведат на 08 юли (сряда), 09 юли ( четвъртък) и 10 юли (петък) от 14.00 ч. до 18.00 ч. с предварително записване на тел.: 02/ 4472050.

• МЦ по офталмология „Ресбиомед“,гр. София, ул. „Алдомировска“ № 144.
Прегледите ще се проведат от 06 юли (понеделник) до 10 юли (петък), с предварително записване на тел.: 02 80 81 888 или 0879 600 290.

• Клиника по очни болести при УМБАЛ “Св.Георги”, гр. Пловдив, бул. Пещерско шосе 66.
Прегледите ще се проведат от 06 юли (понеделник) до 10 юли (петък), с предварително записване от 08.00 до 12.00 ч. на тел.: 032/602 649

• Очна болница „Бургас“ – Д-р Иванови, гр. Бургас, ж.к. Славейков (до спортна зала „Младост“)
Прегледите ще се проведат от 6-ти юли (понеделник) до 10-ти юли (петък) с
предварително записване от 9.30 до 13.00 ч. на тел.: 0899 72 19 45

Направление по НЗОК не се изисква.

По данни на СЗО в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете. ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.

Информационна кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!“, посветена на влажната възрастово- обусловена дегенерация на макулата, и диабетен макулен едем:
* Мисия: предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за развитие на двете заболявания.
* Цели:
• Доверие между лекари, пациенти и журналисти
• Активизиране на обществото към по-голямо внимание към зрението си
• Запознаване на широката общественост с рисковете, симптомите и профилактиката за двете заболявания
• Информираност на пациента на всяка крачка от лечебния процес