Натоварване на гръбнака

Последна промяна на 14 юни 2019 в 09:13 1410 0

Настъпи пролетният сезон – времето за активни спортни занимания и работа по вилните зони.

Защо през пролетта често се обостря остеохондрозата и се появяват болки в ставите?
Основната причина за тези проблеми обикновено е рязкото увеличаване на натоварването на неподготвения гръбначен стълб и ставите. Ако човек през есенно-зимния сезон не е ходил редовно на фитнес, не е карал ски, кънки, не е плувал, мускулите му сериозно отслабват. И рязко започналите активни натоварвания на чист въздух стават непоносими.
Ставите и гръбначният стълб трябва да работят постоянно. Така по-добре ще се насищат с кръв и съответно – с хранителни вещества. Затова като минимум месец преди началото на активното натоварване трябва да започнете подготовката на мускулите и ставите за него.

Как това да стане правилно?
В наши дни съществуват много комплекси специални упражнения за ставите и гръбнака, изключващи претоварването и целенасочено укрепващи мускулната система. Такова действие има например кинезитерапията, т.е. лечението с правилни движения. Този метод предполага адаптирани, постоянно увеличаващи се натоварвания на мускулите. Те се подбират строго индивидуално за всеки човек, като се съобразяват с възрастта, здравословното му състояние, анатомичните и други особености. Ако изпълнявате комплексите от упражнения на специални тренажори в продължение на няколко месеца, ще може да предотвратите обостряния за дълъг период от време. Добър начин за укрепване на гърба са упражненията от системите йога или пилатес. Ако ползвате други методики и искате да укрепите гръбнака си например, имайте предвид, че не се препоръчва да се съсредоточавате само върху мускулите на гърба. Гимнастическият комплекс трябва да задейства и коремната преса. Като при това трябва да тренирате редовно. В противен случай упражненията нямат ефект.

Трябва ли по време на пролетните натоварвания да се ползват някакви ортопедични приспособления?
Ако лекарят ви е препоръчал да носите корсет, супинатори, наколенки и друге ортопедични изделия, значи трябва да ги носите. Супинаторите може да се ползват винаги, но с ортопедичния корсет трябва да сте внимателни. Ако го носите непрекъснато, собствените ви мускули може да отслабнат. Важно е корсетът да се носи само няколко часа за защита на гръбнака от претоварване. Например, ако ви предстои дълга работа в наведено положение, пренасяне на тежки вещи, сериозни спортни натоварвания или няколко часа пътуване по лоши пътища. Впрочем, под корсета е най-добре да слагате термобельо. То намалява потливостта и свързаните с нея неудобства.
Желателно е да си изработите такъв ритъм на двигателна активност, при който периодите с натоварване да се редуват с периоди на покой. по време на почивките се препоръчва да положите и да се поизтегнете. Ставите и гръбначният стълб трябва максимално да се разтоварят. Имайте предвид, че при остеохондроза и ставни заболявания са нежелателни резките движения и подскоци.

Заслужава ли си преди началото на сезона да си направим профилактичен масажен курс или лечение при мануален терапевт?
За приложението на внимателен масаж няма противопоказания. Той е подходящ и за подготовка за натоварванията, и за времето след тях. Масажът може да се прави както епизодично, така и на курсове.
Някои масажисти обаче практикуват и мануална терапия. Когато се прилага този метод, трябва да бъдете много внимателни: често след подобно „лечение” болките се засилват. Особено опасни са грубите манипулации в областта на шията, които могат да доведат до влошаване на състоянието.
Затова специалистът, който ще „обработва” гръбнака ви, трябва да има медицинско образование и да се запознае с вашите томограми или рентгенограми. Желателно е да прибягвате до услугите на мануални терапевти чак след предварителна консултация с невролог.
Възможно е и ползването на остеопатични методи. Те предполагат по-меко и грижовно въздействие върху опорнодвигателния апарат, отколкото при мануалната терапия, затова и са по-безопасни.

Много спортисти подготвят мускулите и ставите си за натоварванията, като ползват специални загряващи мазила. Могат ли и обикновените хора да вземат на въоръжение този метод?
Загряващите мазила и разтривки могат да се ползват и за подготовка за мускулите, и като препарат за първа помощ при болки в кръста. Те стимулират кръвообръщението в мястото на нанасянето, което се отразява благотворно на работата на мускулите, ставите и връзките. Но и в този случай трябва да бъдете внимателни: много често организмът реагирана тези мазила и разтривки с алергични реакции. Затова преди да ползвате даден препарат, си направете лесен тест: нанесете малко от мазилото или от разтвора върху сгъвката на лакътя от обратната страна. Ако ръката се зачерви и се затопли на мястото, където сте нанесли мазилото, е нормално. Ако петното обаче започне да се уголемява и се появи сърбеж, по-добре не ползвайте средството.

Има ли медикаментозни средства за укрепване на ставите и гръбнака?
За да се подобри състоянието на ставните хрущяли, много често се изписват т.нар. хондропротектори. В състава на тези средства влизат своеобразни „тухлички” за изграждането на хрущяла – хондроитин и глюкозамин. Те са предназначени за продължително лечение и за приложение във вид на куурсовеот един месец до половин година.
При остеоартроза на коленните стави с профилактична цел в тях се вкарват препарати, съдържащи хиалуронова киселина. По своя състав те се приближават до естествената течност, намираща се вътре в ставата. Изкуствената смазка, вкарана в пространството между хрущялите, облекчава движенията и предпазва хрущяла от претоварване. В резултат намалява болката и се увеличава подвижността на ставата.
Ефективността на този метод обаче е висока само в първите стави на артрозата. При по-запуснатите случаи „смазката” почти не облекчава болката на пациента.
Самата „смазка” има и други минуси: високата и цена и ограниченият период на лечебно действие. Затова периодично се налага да се прибягва до повторни курсове на въвеждането и.
Друг начин за лечение и профилактика на болките в гърба и ставите е ползването на натурални средства на базата на растителни и минерални съставки. Тяхното приложение в комплексното лечение помага да се преустанови разрушаването на ставите и междупрешленните дискове в случаите, когато собственият хрущял е все още запазен.

Как е по-добре да се прилагат тези средства: във вид на профилактични курсове или при вече започнало обостряне.
Тези препарати са универсални. Затова могат да се ползват с всякаква цел, включително и за профилактика. Тези средства притежават добро обезболяващо и противовъзпалително действие. Но освен това те имат и още едно безспорно предимство: след като се приложи лечебният курс, се подобрява състоянието на междупрешленните дискове и на ставните хрущяли. Такива препарати се продават в различни лекарствени форми: гелове, капки за вътрешен прием, разтвори за инжекции. Обикновено се прилагат на лечебни курсове.
В момента на обостряне на остеохондрозата се препоръчва приемът на препарата вътрешно или под формата на инжекции да се съчетае с приложението на външни средства. Тов е безопасно и не се смята за прекалено, тъй като лечението с натурални препарати няма изразени странични ефекти.

Билкови бани
Конски кестен
За облекчаване на болките от остеохондроза помагат и вани с конски кестен. Нарежете или смачкайте 1 кг конски кестен и ги сложете в 5 л вода. Сварете кестените във водата за 30 мин., прецедете и ги изсипете във ваната. Стойте в нея не повече от половин час. Вани за остеохондроза се правят и от хвойна, коренища от аир, кори от дъб и ела.
Лайка
Можете да си помогнете и с баня от лайка. За да си приготвите сместа за това лечение, ще ви трябват 300 гр цвят от лайка, сипете я в 5 л вода и я сварете за половин час. Отварата трябва да престои в продължение на около 2 часа, а след това да се прецеди и да се изсипе във ваната.

Лечение на ставни болки и остеохондроза с народни средства

Лют червен пипер
Подправката е полезна за намаляване на болките от болестта. Ползва се, като се прави мехлем от нея и кокосово масло. Той се приготвя с ½ чаша кокосово масло и 2 супени лъжици лют червен пипер. Сместа се разбърква добре и с нея се маже болното място. Тази люта подправка действа болкоуспокояващо. Действието и се дължи на капсаицина в пипера, който подобрява кръвообращнието и с това успокоява болката. Мехлемът се съхранява в хладилник.

Хрян
За облекчаване на симптомите може да си направите ефективно средство с хрян. Настържете по 50г корен от хрян и корен от джинджифил, смесете ги и добавете по 1 супена лъжица етилов спирт и растително масло. Сложете сместа в кърпа и я прикрепете към вашия гръбнак. Дръжте компреса, докато се получи силно парене. Измийте с топла вода. Правете терапията всеки ден до изчезване на болката.

Чесън
Необходимо е да изстискате сок от чесън – 2 супени лъжици. Втрийте го в проблемната зона или си направете компрес с марля. Овлажнявайте марлята със сока, сложете го на гърба с кърпичка. Изкарайте цялата нощ с компреса. Правете го всеки ден, докато спрат болките в гърба.

Мехлем от мас и шишарки от хмел
Ползва се също за остеохондроза. Пригответе си 20гр шишарки от хмел /смачкани/, смесете ги с 10гр свинска мас, която можете да заместите с масло. Този мехлем можете да втривате в гърба два пъти на ден.

Олио с жълт кантарион
Олио с жълт кантарион се препоръчва за по-добро проникване и активиране на процесите в хрущяла и костната тъкан. За да си направите това мазило, са необходими цветове от жълт кантарион 150г и половин литър масло по избор – зехтин, слънчогледово олио, царевично олио или от морски зърнастец.
Олиото и цветовете се смесват и се слагат на слаб огън на водна баня за половин час. След това се изчакват още 3 дни да престои и вече ще е готово за ползване. С полученото масло втривайте всеки ден гръбнака след предварителното му загряване. Терапиите се провеждат редовно всеки ден за период от 10-12 дни.

Картофен компрес
При остеохондроза може да си направите компрес от пчелен мед и настърган картоф. Той се държи за най-малко един час върху проблемните места като гръбначния стълб.

Спирт, горчица и белтъци
Смесете горчица на прах – 50г, етилов алкохол 40 градуса или водка – 50мл, камфоров спирт също 50мл, 3 броя сурови белтъци. Сместа се държи12 часа на тъмно и хладно. С тази рецепта се провежда най-малко 2 седмици, след което пациентът се чувства по-добре за няколко месеца.

Мед, спирт и алое
Пригответе си мед – 100г, етилов алкохол 40 или водка – 50мл, пресен сок от алое – 5-мл. Съставките се смесват до получаване на хомогенна смес и се оставят 12 часа на хладно място. С нея правете по няколко пъти дневнокомпреси по проблемните места като гръбнака. Това количество е достатъчно за двуседмично лечение. Компресът се държи върху гърба до пълното изсъхване на кърпата, с която е поставен. Ползва се за лечение на остеохондроза на шията, на гръдните и лумбалните прешлени.