Навсеки час в България шест жени получават фрактури заради остеопороза

Последна промяна на 04 ноември 2022 в 22:48 33 0

На всеки час в България се регистрират поне по шест фрактури в резултат на крехки кости заради нелекувана остеопороза, което прави около 150 дневно. И това съвсем не е учудващо, като се има предвид, че у нас на практика липсва каквато и да било профилактика на това изключително често и тежко социално значимо заболяване. Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80.4% от тях са жени, а 19.6% – мъже, напомни Амджен България по повод Световния ден за борба с остеопорозата. Компанията от години работи за повишаване на информираността сред обществото за заболяването чрез интернет портала krehkikosti.bg и Фейсбук страницата „Внимание, чупливо“.

След 50-годишна възраст една от всеки три жени и един от всеки петима мъже получава най-малко една фрактура вследствие на чупливост на костите. В сравнение с повечето европейски страни България отстъпва по отношение на достъпа до диагностика и лечение на пациентите с остеопороза. Смъртността в резултат на остеопорозата у нас е по-висока, отколкото в Европейския съюз.

Ранното диагностициране на остеопорозата е изключително важно, за да се задържат максимално дълго последствията от загубата на костна маса. Измерването на костната плътност (DXA) е стандартен образен метод за диагностика на заболяването. Лечението е комплекс от различни мерки, които взаимно подсилват ефекта си, за да укрепят костното здраве. Лекарствата са важен елемент от лечението, което трябва да се допълни от здравословното хранене, прием на изписано от специалист необходимо количество витамин D и калций, както и всекидневна двигателна активност, тъй като здравата мускулатура поддържа костите, а умерените спортни упражнения активизират подхранването на ставите.

Виж още за: