Неизвестните факти за артрита


Болест : артрит

Последна промяна на 13 May 2020 в 08:02 1220 0

Знае се, че артритът е автоимунно заболяване. Недостатъчно ясни остават факторите, които предизвикват възникването на много от видовете артрит. Например остеоартрозата може да се появи след различни травми, да се предава по наследство и да е следствие от затлъстяване. Не е ясно защо това заболяване, при подобни условия, засяга някои хора, а подминава други. Ревматоидният артрит също има автоимунен характер – тоест имунната система напада собствените тъкани на организма. При други видове артрит причините са известни. Например: причина за подаграта е отлагането на кристали на пикочната киселина в ставите, а инфекциозните артрити се предизвикват от бактерии и други микроорганизми, които водят до възпаление на ставите.
Истината е, че има над 100 фактора, които провокират артрит. За облекчаване на симптомите на много видове артрит се прилагат еднакви лекарствени продукти. Артритът може да се предава и по наследство.

Ставните болки не са първи признак за артрит
Колкото и да е странно, не е задължително ставната болка да е признак за артрит. Често ставните болки могат да провокирани от следните причини: тендинит /възпаление на сухожилие/, бурсит /възпаление на околоставните торбички, изпълнени със синовиална течност/, остеоартроза /дегенеративно заболяване на ставите/, травми, предизвикани от механично въздействие върху ставите /например скъсване на връзки или наранен хрущял/, последствия от спортни травми /например скъсване на кръстни връзки на коляното/, а също и други заболявания, които не са свързани със ставите, но могат да предизвикат болки именно там и в мускулите /като фибромиалгия/.

Рентгеновата снимка не е достатъчна за диагностицирането на увреждания на ставите
Една от основните причини за не винаги ефикасното лечение на артритни болести е недостатъчната информативност на рентгенологичното изследване. Сухожилията, връзките и хрущялите практически не се виждат на рентгеновите снимки. Най-точна диагностика се прави с компютърна и магнитно-резонансна томография.

Кръвните изследвания също не са достатъчни за диагностика на артрита
Скоростта на утаяване на еретроцитите /СУЕ/ помага да се диагностицира възпаление, а чрез ревматоидния фактор /РФ, RF/ може да се определи ревматоидният артрит. Но съществува риск резултатите да не са точни и да се отчете проблем, който реално вашият организъм няма. Така че е добре да не се разчита само на тези изследвания.

Артритът не е неминуем елемент от стареенето!
Артритът е заболяване, което може да ни засегне на всякаква възраст. Фактът е, че дегенеративните заболявания /например остеоартрозата/ достатъчно често възникват именно при възрастни хора, но това далеч не е правило. Ревматоидният артрит и Лупусът се срещат при деца значително по-рядко, отколкото при възрастни, но заболяването преминава с повече усложнения, защото оказва влияние на формирането на костите, ставите и психологическото състояние на детето.

Не всеки вид артрит протича много тежко
Разбира се, най-добре е изобщо да не страдате от артрит. Но дори да се случи, имайте предвид, че много от неговите разновидности все пак са в по-леки форми, които може и да влошават качеството на живот, но не водят до нетрудоспособност или силни страдания.

Има ли връзка между мазните и калорични храни и артрит и подагра?
Неправилното хранене води до подагра само в случай на генетични дефекти, които подпомагат неправилното отделяне на пикочната киселина. Затлъстяването може да провокира подагра. Лекарствата, които се прилагат при хипертония и бъбречни заболявания, също могат да провокират пристъп на подагра.

Артритът е овладяем
Най-важното са навременната диагноза и правилният избор на лечение. Една от причините за неблагоприятната прогноза при ревматоидния артрит е продължителният период между началото на болестта и постъпването на пациента под наблюдение от ревматолог, който да назначи адекватна терапия. Непосредствена цел на лечението е достигане на състояние на продължителна ремисия, а също и намаляване на болката в ставите, подобряване на тяхната подвижност и на общото състояние на организма.