Няколко въпроса за витамините

Последна промяна на 13 November 2017 в 06:44 1003 0

Откога са познати
За витамините се знае от 1912 година. Наблюденията на холандски лекар в един затвор доказват присъствието на тези още непознати субстанции в балансираното хранене. Затворниците, които се хранели само с бял ориз, страдали от болестта бери-бери за разлика от пазачите им, които имали по-разнообразна храна.

За какво точно служат витамините
Те присъстват в много химични реакции, които се извършват перманентно в нашия организъм. Те са от голямо значение за развитието на организма, за израстването му, както и за доброто функциониране на отделителната система. Често в действието си те се комбинират с други елементи.

Колко вида са
Различаваме два вида: водноразтворими и мастноразтворими.

Водноразтворими са тези, които се разтварят във вода – В,С и Р. Те са по-неустойчиви. Всекидневният им внос в нашия организъм е необходим.

Мастноразтворимите са по-устойчиви. Това са витамин А, Д, Е и К. Те могат да се запазват в организма цяла седмица.

Къде се намират тези толкова необходими субстнации
Само в храната. Тялото не може да си ги произведе само.

На какво се дължи липсата им
Лошите хранителни навици са най-често в основата на техния недостиг, липсата на повече и по-разнообразна храна. Страдат и тези, които искат бързо да отслабнат и се хранят нередовно и недостатъчно.
Цигарите и алкохолът унищожават ли витамините
Цигарите определено пречат на усвояването на витамин С от организма. Решението е да престанете да пушите или да намалите рязко цигарите. Алкохолът унищожава витамините от група В – В1, В8 и В9. Някои медикаменти също ги унищожават.

Лекуване с витамини - ефикасно ли е
По този въпрос лекарите са на противоположни мнения, но в трудни ситуации приемането им може да се окаже ефикасно. В такива случаи се налага консултация с лекар.

Какво представлява противоостаряващият витамин Е
Благодарение на неговите свойства той има голямо значение за организма, почиства клетките от отровите, попаднали в тях. Действа в комбинация с витамин А. Съдържа се в зародиша на житото, растителните мазнини, бадемите и зърнените храни.

Разрушават ли се при топлинна обработка
Витамин С, В, РР са чувствителни към топлината, като най-нетраен е витамин С. Витамините А, Д и Е са по-устойчиви. Дълготрайната топлинна обработка при всички случаи разрушава тези ценни субстанции.

Каква роля играе витамин Д
Подпомага усвояването на калция в организма, като участва в изграждането на костите. Произвежда се от кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Не трябва да се приема без лекарско назначение: ако е в излишък в организма, може да доведе до смущения, изразяващи се в умора, отпадналост и загуба на апетит. Препоръчва се на децата и възрастните през зимата, когато слънчевите лъчи са ограничени.